Hlavní obsah

Na medaili mám. Ale potřebuju už něco rychlého zaběhnout, ví evropský vládce Maslák

Praha

Poslední čtyři roky je v evropské konkurenci neporazitelný. Čtvrtkař Pavel Maslák vyhrál dva kontinentální šampionáty pod střechou, jeden venku. Přidá v Amsterdamu další zlato? Určitě k tomu bude potřebovat oproti dosavadnímu průběhu sezóny zrychlit.

Foto: Sport.cz

Čtvrtkař Pavel Maslák vyhlíží amsterdamské mistrovství Evropy.

Článek

Po halové sezóně jste plánoval, že na mistrovství Evropy poběžíte dvoustovku, na olympiádě čtvrtku. Ale i v Amsterdamu jste přihlášený na 400 metrů, proč?

Důvod je ten, že zatím letos nemám žádnou rychle běženou čtvrtku. Myslel jsem, že budu mít lepší čas, takže budu moct běžet dvoustovku. Po Odložilovu memoriálu jsme se s trenérem dohodli, že bude lepší absolvovat čtvrtku.

Od mistrovství Evropy si tedy slibujete, že by rychlý čas mohl na čtvrtce přijít?

Potřebuju už něco rychlého zaběhnout, abych se cítil dobře. Ale nemám letos žádný pořádný výkon ani na dvoustovce, tak nemělo smysl se do ní pouštět.

Svůj nejrychlejší letošní výkon na čtvrtce 45,33 máte z února v rámci afrického soustředění. Čemu přičítáte, že už jste další setiny ubrat nedokázal?

Nevím. Na tréninku je všechno v pořádku, ale při závodech to nikdy úplně dobré nebylo. Snad to zlomím v Amsterdamu.

Venku jste letos absolvoval jen čtyři závody, byl záměr šetřit se starty?

Chtěli jsme běhat hlavně dvoustovku, hledali jsme, ale moc závodů nebylo a na ty největší by mě nevzali. Tak jsme je oželeli, aspoň jsem pošetřil síly a mohl trénovat. Ještě si zazávodím docela dost…

I když se svými letošními časy nejste úplně spokojený, pořád máte mezi přihlášenými na mistrovství Evropy čtvrtý nejrychlejší čas. Věříte si na medaili?

Nejrychlejší Evropan (Brit Hudson-Smith) nejede, pak tam není jasný favorit. Určitě na medaili mám.

I na čas pod 45 sekund?

Podle tréninků na něj mám určitě. Záleží, jaké budou podmínky, nemá být úplně teplo. A když budou padat trakaře, tak to asi úplně nepůjde.

Podle nového systému šampionátu nastoupí nejrychlejších dvanáct sprinterů rovnou do semifinále, vyhovuje vám to?

Všichni favoriti absolvují jen dvě čtvrtky, pro mě se nic nemění. Zvládl jsem vždycky i tři závody, natrénováno na to mám. Kdyby zůstal starý systém, nevadilo by mi to.

K tomu vás ještě čeká štafeta, takže ušetřené síly se můžou hodit.

V Helsinkách jsem také zvládl pět běhů. Potřebujeme běžet dva rychlé časy, abychom měli dobrý průměr a mohli se štafetou na olympiádu.

Je to reálné?

Naposledy, když jsem se díval, bylo třeba mít průměr dvou výkonů 3:03,50. Myslím, že na to máme, ale musíme běžet dobře už v rozběhu a zvládnout oba závody.

Maslák v Evropě
HME 2011 Pařížrozběh
ME 2012 Helsinkyzlato
HME 2013 Göteborgzlato
HME 2015 Prahazlato

Reklama

Související témata: