Hlavní obsah

Vzestup české atletiky se v Moskvě nepotvrdil

MOSKVA

Stejně jako před třemi lety v Birminghamu se česká výprava vrací z atletického halového mistrovství světa s jedinou medailí. Opět je bronzová a opět ji vybojoval Roman Šebrle. Za ním však po moskevském vystoupení zeje až příliš velká výsledková díra.

Článek

"Před šampionátem jsem říkal, že budu tleskat každé medaili. Tak tedy tleskám tomu Šebrleho bronzu i vystoupení překážkáře Sajdoka. Ale to je bohužel všechno," hodnotí nepovedené vystoupení sedmičlenné české výpravy šéftrenér svazu Václav Fišer. Po letním šampionátu v Helsinkách, ozdobeném třemi medailemi a stejným počtem dalších umístění v elitní osmičce, mluvil o vzestupu české atletiky. Moskevské představení ukázalo, že zase tak růžové to s ní nebude. Což už naznačil nízký počet atletů, kteří vůbec potřebná kritéria pro start splnili.

Propadák ve výšce

Pověstnou výkladní skříní české atletiky posledních let je výška. Mezi muži i ženami byl na dvě nominační místa přetlak, ostré limity Mezinárodní atletické federace splnilo po třech výškařích. Jenže vystoupení v Moskvě? Bída! Ani jeden se do finále nepodíval. "V tabulkách byli všichni tak vysoko, že se to musí považovat za neúspěch," uvědomuje si Fišer.

Ani jednomu ze skokanů se nepovedlo vyladit formu na vrchol halové sezóny. Své nejlepší výkony podávali na jejím začátku, ale pak přišel úpadek. "Čekali jsme na halovém mistrovství republiky velký souboj ve výšce žen, ale ten nepřišel. Říkalo se, že to bylo tvrdou podlahou, ale pravda je asi ta, že výkonnost vygradovala dřív, než měla," uznává šéftrenér.

Výpadek potkal i tyčkařku Pavlu Hamáčkovou, bronzovou medailistku z loňského mistrovství světa. Finále bez Hamáčkové? To byl velký nezvyk, vždyť naposledy se jí to stalo před šesti lety na olympiádě v Sydney. Nejpovedenější vystoupení tak vedle Šebrleho předvedl překážkář Sajdok, jenž postupem z rozběhu i zaběhnutými časy předvedl své maximum.

Reputaci mohou napravit při ME

Česká atletika každopádně v Moskvě prožila ústup ze slávy, z posledního halového MS v Budapešti přivezla před dvěma lety medaile tři. "Jenže lidi, kteří je dělali, tu nejsou. Jarda Bába je zraněný a Adam Ptáček je na štíru s tréninkem. A my nemáme davy, které jsou schopné udělat medaili," říká Fišer. Napravit nepovedené vystoupení mohou čeští atleti už v srpnu v Göteborgu na mistrovství Evropy.

"Nemyslím, že by to tam bylo tak dramatické jako tady," věří šéftrenér. Na šampionát zřejmě vyrazí díky mírnějším limitům početnější výprava, než byla v Moskvě, a i díky vrhačům Cechlové se Železným či chodkyni Dibelkové snad také úspěšnější.

Medailové pořadí halového MS
1. Rusko855
2. USA742
3. Etiopie200
Ukrajina200
5. Keňa112
6. Bělorusko111
Německo111
...
26. Česko001

Reklama