Hlavní obsah

Gatlin zlepšil o setinu sekundy světový rekord na stovce

DAUHÁ

Americký sprinter Justin Gatlin je novým světovým rekordmanem v běhu na 100 metrů. Olympijský vítěz a mistr světa v pátek na mítinku v katarském Dauhá zaběhl čas 9,76 a o setinu sekundy překonal dosavadní maximum Jamajčana Asafy Powella z loňského červnového závodu v Aténách.

Článek

"Jsem nejlepší z nejlepších, protože jsem olympijský vítěz, mistr světa a nyní i světový rekordman," pyšnil se po závodu Gatlin v rozhovoru s novináři. "Myslel jsem si a říkal jsem, že toho mohu dosáhnout a já plním své slovo," prohlásil rodák z Brooklynu. "Je skvělé, že jsem to dokázal. Stálo mě to hodně disciplíny a oddanosti atletice," tvrdil.

Za páteční výkon dostane od mezinárodní federace IAAF odměnu 100 000 dolarů, katarská federace přihodí na prize money dalších 30 000 dolarů. Celkem si tak Američan dnes bez startovného vydělal téměř tři miliony korun. "Byl to perfektní závod, je skvělé, že jsem to dokázal. Stálo mě to ale hodně disciplíny a oddanosti atletice," tvrdil.

Na mítinku Super Grand Prix v Dauhá se čtyřiadvacetiletý Gatlin přiblížil rekordnímu času již v semifinále, kdy zaběhl do té doby nejrychlejší stovku sezony 9,85 a vyrovnal si osobní rekord. Ve finále pak ještě o devět desetin zrychlil s ideální podporou větru 1,7 m/s. Nejvyšší povolená hodnota je 2,0 m/s.

Fenomenální akcelerace

"Miluju výzvy," pravil krátce po doběhu svěřenec Trevora Grahama. Z rekordního běhu si dnes pochvaloval zejména start. "Moje dnešní akcelerace byla fenomenální," nešetřil chválou bývalý překážkář, který se ke sprintu dostal až na střední škole.

Druhý v dnešním rekordním závodu byl Nigerijec Olusoji Fasuba v rovněž vynikajícím čase 9,84 sekundy, třetí Američan Shawn Crawford už zaostal o osm setin za hranicí deseti sekund.

Kromě dvou titulů mistra světa z Helsinek a olympijského vítězství z Atén na stovce má Gatlin ve své sbírce také halový titul mistra světa na 60 metrů z roku 2003. Na dvoustovce doběhl na OH v Aténách třetí.

Reokrd může být ještě lepší

Gatlin ohlásil útok na světový rekord tento týden po úspěchu minulý víkend v Ósace, kde se dostal o pět setin pod hranici deseti sekund. Totéž se povedlo i Powellovi na domácí dráze v Kingstonu. K jejich prvnímu souboji v sezoně by mělo dojít 11. června v Gatesheadu.

"Myslím si, že ten čas se letos ještě může vylepšit, pravděpodobně v Evropě," mínil Gatlin a prohlásil, že začala nová éra jeho kariéry. "V budoucnosti se podobných časů ode mě dočkáte častěji," slíbil. Dnešní výkon věnoval Bohu a svým rodičům.

Reklama

Související témata: