Hlavní obsah

Britské atletické hvězdy zuří. Rušení rekordů je podle nich zbabělé

Praha

Rušení světových a evropských rekordů vyvolává mezi atlety velké emoce. Návrh atletické Evropské asociace na zavedení nových pravidel rozzlobil legendární britskou vytrvalkyni Paulu Radcliffeovou i jejího krajana, trojskokana Jonathana Edwardse. „Je to zbabělé,“ prohlásil Edwards.

Foto: Profimedia.cz

Paula Radcliffeová.

Článek

Evropská atletická asociace přišla v uplynulých dnech s návrhem vymazání rekordů, nad nimiž spočívá dopingové podezření. Zvláštní pracovní skupina stanovila nová pravidla, podle kterých by byly evropské a světové rekordy uznávány. Ačkoli plány na radikální změny musí schválit všechny kontinentální federace, hodně atletů se proti tomuto návrhu bouří už nyní.

Rozhořčená je třeba bývalá britská vytrvalkyně Paula Radcliffeová, která je držitelkou světového maxima v maratónu. „Ranilo mě to a beru to jako poškození mé pověsti a důstojnosti,“ prohlásila třiačtyřicetiletá atletka na webu The Telegraph. „Neposkytli nám rovné podmínky, museli jsme závodit proti podvodníkům. Kvůli nim jsme přišli o medaile, zážitky a peníze. A teď kvůli nim přijdeme i o rekordy,“ zlobila se dál.

„I když se pomalu blížíme, stále nevěřím tomu, že by nynější testování dokázalo zachytit každý podvod, tak proč je musíme mazat právě teď? Opravdu věříme tomu, že rekord z roku 2015 je naprosto čistý a ten z roku 1995 není?“ uzavřela mistryně světa v maratónu z roku 2005.

Naštvaný je i světový rekordman v trojskoku, Jonathan Edwards. „Pokud jsou nějaké rekordy neuvěřitelné a podezřelé, tak po nich běžte. Myslel jsem si, že mé maximum jednou padne, ale nenapadlo mě, že to bude kvůli sportovním úředníkům. Je to špatné a zbabělé,“ řekl padesátiletý olympijský vítěz ze Sydney.

Podobný názor jako Edwards má i Colin Jackson, držitel světového rekordu v běhu na 60 metrů překážek. „Nemůžu tomu uvěřit,“ uvedl bývalý dvojnásobný světový šampión. „Tato maxima by měli překonat sportovci a vypadá to, že nám je vezmou úředníci z kanceláří. Mám pocit jako kdyby mi zničili celou kariéru,“ přiznal padesátiletý Jackson.

Reklama