Hlavní obsah

Trenér Železnému věří

GÖTEBORG

Nikdo z okolí Jana Železného si to nahlas nepřipouští, ale v pondělí to může být naposledy, kdy se legenda světové atletiky představí na vrcholné akci. "Honza je ale v takové pohodě, v jaké už dlouho nebyl," odmítá obavy oštěpařův trenér Jaroslav Brabec.

Článek

Večerní kvalifikace by pro atleta Železného formátu neměla být velkou překážkou. "Dřív jsem s ní míval problémy. I když jsem měl třeba hozený nejlepší výkon na světě dvanáct metrů nad limitem, zbytečně jsem si to komplikoval," vybavuje si Železný. "I letos na mítincích v Dauhá a ve Stockholmu mi první dva hody nevyšly," naráží na ošidnost kvalifikace, v níž mají všichni jen tři pokusy. "Ale já jsem nepřijel se stresem," zdůrazňuje.

Cíle a touhy trojnásobného olympijského vítěze jsou však pochopitelně větší než účast ve středečním finále. "Jestli jsme se o medaili bavili? Jo, ale víceméně z legrace. Já pevně věřím, že to bude důstojné rozloučení s mezinárodní scénou. Za to, co Honza pro atletiku udělal, by si to zasloužil," vykládá Brabec.

Zásadní podmínkou pro úspěch světového rekordmana je uspokojivý zdravotní stav. "Už dlouho neměl takové předpoklady pro to, aby se pořádně předvedl," říká Železného trenér. Problémy s lýtkem z minulých týdnů se tak zdají být zažehnány. "V sobotu jsme byli v posilovně a pak měli tonizační trénink. Jen tak jsme polechtali svalstvo," usmívá se Brabec, jenž na neděli dal Železnému volno.

Reklama