Hlavní obsah

Železný na limit útočil marně, ale finále mu neuteklo

GÖTEBORG

Ve středu skončí hvězdná kariéra oštěpaře Jana Železného na velké akci. Světový rekordman postoupil z pondělní kvalifikace do finále mistrovství Evropy v Göteborgu, i když nehodil limit 81 metrů. Scházelo mu 40 centimetrů, proto absolvoval všechny tři pokusy.

Článek

"Když je to naposledy, tak si tady aspoň zahážu," vtipkoval před novináři trojnásobný olympijský vítěz a světový šampión. ME nikdy nevyhrál, třebaže první kontinentální šampionát ve Stuttgartu absolvoval před dvaceti lety. A právě po dvou dekádách ve světové špičce Železného kariéra ve čtyřiceti letech spěje k závěru.

"Věděl jsem, že to bude na 99 procent stačit, ale nechtěl jsem ke konci kariéry udělat nějakou chybu. Mohlo třeba začít foukat, mohl bych si to pak do smrti vyčítat," vykládal už vážně. V úterý ho bude celé tělo bolet víc, než kdyby po prvním hodu skončil. "Ale furt lepší, než abych pak seděl na tribuně," opáčil. "Uvidím zítra, jak se budu cítit," prohlásil Železný, jenž postoupil z osmého místa.

Železného mrazí v zádech, když myslí na to, že ve středu nastoupí k poslednímu velkému finále. "No, to mě spíš bude bolet," rozesmál se. Nyní necítí žádnou bolest, neboť je natřený hřejivou mastí. "Takže mě ta záda spíš budou pálit," usmíval se v dobrém rozmaru.

Strach nemá

Pocit strachu nemá. "ME je pro mě důležité, protože jsem ho nikdy nevyhrál, ale je to o dva stupínky níž než olympiáda," uvedl. "Když jsem byl jako mladej ve Stuttgartu, tam jsem nevěděl, co se děje. Závod skončil a já netušil, co se stalo. Teď už to mám všechno za sebou, jsem v pohodě. Ale jasně, že srdce buší," pravil.

V rozcvičce cítil, že na tom není špatně. "Vím, že to ve mně je, můžu hodit podstatně dál," tvrdil. Ve finále tedy bude riskovat. "A buď to odletí nebo ne. Nemá smysl hrát na sedmé osmé místo. Když chci medaili, musím. Nic jiného nezbývá. Tímhle výkonem bych neměl šanci. Letos jsem formu ještě neprodal, tak snad to vyjde tady. Musím se ale srovnat technicky," uvedl Železný, jehož letošní maximum má hodnotu 86,07.

Vlastní oštěpy jsou o psychice

Mrzí ho, že olympijský vítěz Nor Andreas Thorkildsen může mít svoje oštěpy, zatímco on musí házet erárními. "To se mi trochu nelíbí," prohlásil. "Taky bych si vzal svoje klacky," uvedl. Pokud závodník hází jinými oštěpy, než dávají pořadatelé k dispozici a má na ně certifikát IAAF, může je používat. "A já hážu zrovna těma erárníma," vysvětlil. "Já svým věřím, protože jsou vyházené, navíc to je hodně o psychice," uvedl.

Možná si v úterý půjde lehce zatrénovat. Už teď však ví, že ať finále dopadne jakkoliv, nebude to jeho nejhorší mistrovství Evropy. Dvakrát totiž vypadl v kvalifikaci, v Mnichově před čtyřmi lety neměl ani jeden platný pokus. Nejlépe dopadl v Helsinkách v roce 1994 třetí a ve středu může na tento výsledek navázat. Odhodlání z něj přímo čiší.

Reklama

Související témata: