Hlavní obsah

Sacharidy ve stravě běžce – jeho hnací pohon k cíli

Praha

Každodenní stravování není jen potěšením pro náš žaludek, ale i způsob jak podpořit naši výkonnost. Jak již někdo z vás běžců zjistil, správným načasováním příjmu stravy a především pak s výběrem dobrých potravin zkvalitníme i svůj sportovní výkon.

Foto: Profimedia.cz

Jednoduché cukry jsou zdrojem rychlé energie.

Článek

Tělo sportovce by mělo být optimálně zásobeno živinami, především sacharidy, které mu dodají dostatečné množství energie. Protože bez energie nelze trénovat kvalitně. Kde ale ve stravě najdeme nejvíce energie? A jak předcházet případnému kolapsu při závodu?

Jak to v těle probíhá

Sacharidy nám dodávají energii, kterou posílají rovnou do krve, ale zároveň vytvářejí v těle dostatečnou zásobu cukru, kterou nazýváme glykogen. Své „zásobárny" si tvoří ve svalech a játrech. Při sportovním výkonu si prvně spotřebujeme cukr v krvi (glykémii) a následně začneme brát energii ze svalových zásob. Po vyčerpání svalového glykogenu, tělo čerpá jaterní glykogen. Zdá se vám to moc složité?

Tak vzpomeňte na klasický případ, který zažil snad každý z nás při dobíhání autobusu. Nechce se nám čekat na další a tak dáme sprint a šťastní po doběhnutí nás pekelně pálí stehenní svaly. To je právě ta chvíle, kdy jsme vyčerpali cukr z krve, ale tělo při té rychlosti nestačilo dodat svalový glykogen. Chvilka odpočinku v autobusu a můžeme běžet dál. Při sportovním výkonu si spotřebujeme glykémii z krve, následně ze svalu.

Při vyčerpání veškerého svalového glykogenu nastává únava, náš výkon se snižuje a stejně tak nám ubývá svalové síly. V tuhle chvíli je potřeba snížit intenzitu zátěže. Jestliže se tak nestane, tělo začne brát i glykogen z jaterních zásob, který je posledním zdrojem energie pro mozek. Projevy jako nevolnost, závratě a celková slabost a vyčerpání není určitě příjemným zážitkem pro nikoho z nás.

Co dělat? Neběhat?

Jak tedy zabránit kolapsu organismu a přitom nesnižovat svůj sportovní výkon? „Těsně před, ale i při sportovním výkonu, který plánujeme na delší dobu než šedesát minut, je potřeba organismu dodat potraviny s vyšším glykemickým indexem jako rychlý zdroj energie." radí MUDr. Veronika Brabencová, výživová poradkyně juniorských sportovců. „Toto tvrzení však neplatí u běhu kratšího časového úseku, kdy tělo nestačí spotřebovat zásoby svalového glykogenu," dodává MUDr. Brabencová.

Je tedy důležité mít dobře nastavený jídelníček a vše dobře rozplánovat. Svačina bohatá na sacharidy s malým množstvím bílkovin hodinu až hodinu a půl před větším sportovním výkonem by měla být u běžce samozřejmostí. A při větší výkonnostní zátěži s delším časovým intervalem, jako jsou například běžecké závody typu půlmaratón nebo maratón, bychom neměli zapomenout na přísun rychlých sacharidů. Jdou rovnou do krve a poskytnou nám okamžitý přísun energie. V tuto chvíli je zrovna hroznový cukr spíše zachráncem a ne škůdcem.

Kateřina Vitáčková – fyzioterapeutka, osobní trenérka
Ve své soukromé praxi se zabývá diagnostikou a terapií funkčních poruch, cvičením za poúrazových stavů zaměřeným nejen na sportovce, ale i širokou veřejnost. Dále je poradcem v oblasti zdravé výživy a jejího vlivu na zvýšení sportovního výkonu. Pro své klienty vede lekce nordic walkingu. Ve volném čase se věnuje především běhu, lezení nebo vysokohorské turistice.

Reklama

Související témata: