Hlavní obsah

Běžci, pozor na pomerančový džus!

Praha

Pokud patříte mezi velkofanoušky zdravého životního stylu a kromě běhání si po ránu dopřáváte také sklenici pomerančového džusu, buďte na pozoru. Vědci z Brownovy univerzity totiž zjistili, že pravidelný konzum citrusových šťáv či plodů zvyšuje riziko rakoviny kůže. Na vzorku více než 100 000 lidí ve věku nad 25 let se jim podařilo prokázat kauzální vztah mezi požíváním šťávy a výskytem zhoubného melanomu.

Foto: Profimedia.cz

Pomerančový džus - pozor na něj!

Článek

Dle výsledků výzkumu jsou lidé pravidelně konzumující pomerančovou šťávu nebo grapefruity vystaveni zvýšenému riziku výskytu melanomu. Pokud popíjeli pomerančový džus alespoň jednou denně, pravděpodobnost výskytu této nepěkné choroby se zvyšovala o 25 %. Pokud ovšem pili džus třikrát týdně a navíc si častěji dopřávali grapefruity, zvýšili riziko onemocnění o 41 %. V nastávajících letních pařácích jsou tyto informace více než alarmující.

A proč že tomu tak bylo? Citrusové plody obsahují fotoaktivní látky, jako je například psoralen. Tyto látky sensibilizují kůži vůči slunečnímu záření. Právě běžci jsou přes léto slunečnímu záření vystavováni více než běžná populace. Pravidelné tréninky přivádějí milovníky běhu pod přímou palbu slunečních paprsků po více hodin týdně než běžný, netrénující lid.

Máme se ale opravdu bát? Výzkumníci k tomu říkají toto ‒ citrusy nemohou nikomu uškodit, pokud se nebude zároveň vystavovat silnému slunečnímu záření. Já navíc říkám toto: Nebojte se! Pokud si džus kupujete v obchodě a nevyrábíte si ho sami přímo z plodů, nic vám nehrozí. Naše „džusy" často obsahují minimální podíl šťávy z citrusových plodů. Když si svůj oblíbený citrusový nápoj dáte v restauraci, dočkáte se třeba navíc ještě přiředěné verze imitace na pomerančovou šťávu ‒ a to prospěje vašemu organizmu ještě více.

Nebo možná uděláme vůbec nejlépe, když se budeme držet našeho oblíbeného vepřo-knedlo-zela a zalezeme si s ním pod nějaký pěkný slunečník, nejlépe na nějaké fajnové zahrádce oblíbeného restauračního zařízení? Volba je jen na nás. Já jdu každopádně běhat. A své večerní martini si vychutnám s plátkem citrónu. Anebo pomeranče.

Reklama

Související témata:
Pomeranč