Hlavní obsah

Urval světový rekord pro sebe, v pondělí šel normálně do práce

Praha

Někdo jde do práce na osmičku, David Staley si dal o víkendu dvanáctku. A to bez prostojů! Na běžícím pásu v sobotu uběhl 131,355 kilometrů a vytvořil nový světový rekord. Většina z nás si dá pár minut na rozehřátí, po cvičení třeba půl hodinky, Staley ne, opřel se do gumy a může slavit.

Rozběhl se a zastavil se po 12 hodinách! Rekord byl na světě.

 
Článek

Staley běžel v Denveru v Ritchie Centru. Pás spustil v 9:30 dopoledne, šichta mu skončila za dvanáct hodin, když zmáčkl STOP. V ten moment věděl, že překonal svého kamaráda, Denise Mykhaylova, který v loňském roce v New Yorku uběhl 129,6 kilometrů. „Bylo to v přátelském duchu," usmíval se třicetiletý světový rekordman pro server yahoo.com. "Myslel jsem, že Denis mohl zaběhnout více. Možná to zkusí opět a pokoří mě."

Staley trénoval na tento rekord, ale on patří mezi osoby, které nerady soutěží, proto se rozhodl na poslední chvíli. Běžec se přestěhoval z Východního pobřeží do Colorada v loňském roce a uvědomil si, že by nebyl špatný závod na čtyřiadvacet hodin. Pár jich také zkusil. Teď dal poloviční vzdálenost pod střechou.

Přitom extra netrénuje. Běhá dvakrát až třikrát týdně, v průměru necelých padesát kilometrů. "Neměl jsem žádný plán, žádnou myšlenku, jen jsem běžel, přišlo mi to zajímavé."

Staley není sám s podobnými choutkami

Ještě než vyběhl na dvanáctihodinovou šichtu, provedl dva testy. První byl pětihodinový, druhý měl ještě o dvě hodiny více. "Zíral jsem na bílou zeď, zatímco jsem byl na běžeckém pásu. Zdálo se mi, že to může být v pohodě," řekl.

Pro mnohé je tato představa nepředstavitelná, nudná. Staley takové pocity neměl, prý se stále na něco soustředil. A televize to nebyla. Při pokusu se bavil s přáteli, další jezdili vedle něj na stacionárním kole, zažil i taneční party. Po šesti hodinách zažil i trable se žaludkem. Přesto vydržel a má světový rekord. Otázkou nyní je. Na jak dlouho?

Během závodu jedl i brambůrky, slaninu, cheesburgery. Po závodě se kupodivu cítil v pohodě, dokonce šel v pondělí do práce. "Průměrný člověk nemůže tohle dělat," řekl jednoznačně fyziolog Frank B. Wayatt, který je profesorem na katedře atletického tréninku a cvičení fyziologie na Midwestern State University.

Staley není sám, který se pustil do běžeckého zápolení na běžícím pásu. V únoru Rainer Predl dokončil „The Monster Project". Pětadvacetiletý běžec vydržel na páse běžet sedm dní v kuse a za 168 hodin se mu podařilo zdolat neskutečných více než 852 kilometrů.

Jak dlouho jste dokázali běžet bez přestávky?
Pod jednu hodinu
54,9 %
Do dvou hodin
19,8 %
Do tří hodin
8,1 %
Do čtyř hodin
4,6 %
Nad čtyři hodiny
12,6 %
Celkem hlasovalo 1466 čtenářů.

Reklama

Související témata: