Hlavní obsah

České biatlonistky můžou být stejně dobré jako Norky. Rozdíl je i ve vybavení, říká Gjelland

Praha

České biatlonistky zažily v uplynulé sezoně velké úspěchy i nepříjemné propadáky. I když sezona hned na úvod skončila kvůli zdravotním problémům pro dlouholetou oporu Veroniku Vítkovou, její kolegyně se ve světové konkurenci neztratily. Spokojený s dosaženými výsledky nakonec je i norský kouč Egil Gjelland, jenž ve spolupráci s Jiřím Holubcem vede ženský tým už dvě sezony.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markéta Davidová s bronzovou medailí po sprintu žen v Novém Městě na Moravě.

Článek

Markéta Davidová, Eva Kristejn Puskarčíková, Lucie Charvátová i Jessica Jislová si v hodnocení Světového poháru oproti loňsku polepšily. Na MS v Anterselvě české ženy nakonec slavily dvě bronzové medaile (Charvátová ve sprintu a Davidová s Kristejn Puskarčíkovou ve smíšené štafetě). Ve štafetě se pak blýskly skvělým čtvrtým místem.

„Se spoustou věcí jsem spokojený, pochopitelně ne se vším. U holek byl opět vidět progres, pořád je ale na čem pracovat do dalších sezón. Povedla se řada dobrých výsledků a musím ocenit i práci, kterou holky odvedly. Těší mě, že to nebylo jen o Makule, ale dařilo se i dalším," hodnotí Gjelland sezonu na stránkách biatlon.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Eva Puskarčíková a trenér žen Egil Gjelland.

Právě od „Makule" Davidové ale možná čeští fanoušci čekali přeci jen o něco víc. Stabilněji se pohybovat v první desítce či dokonce na stupních vítězů, jako se to dařilo třeba hvězdné Gabriele Koukalové, zatím třiadvacetiletá závodnice neumí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markétě Davidové střelba vestoje příliš nevyšla.

„Začala skvěle v Östersundu a pokračovala v dobrých výkonech, i když to někdy bylo nahoru a dolů. Na konci sezóny jsme viděli, že dokázala střílet vleže rychleji. To byla skvělá zkušenost, úspěšně provést takovou změnu během sezóny. Musí na tom dál pracovat a posunout své limity. Stále se opakuji, ale pořád je mladá a učí se," komentuje zlepšení Davidové Gjelland.

Podle něj ale jeho svěřenkyně mají na to vyrovnat se absolutní špičce, kterou momentálně představují zejména jeho krajanky z Norska.

„Když vezmu třeba tým norských žen, tak mají čtyři zkušené a stabilní biatlonistky a další spoustu závodnic v IBU Cupu, které je mohou kdykoliv zastoupit. Pravdou také je, že tyto země mají lepší materiál a vybavení než další týmy. I díky tomu zůstávají stále na vrcholu," upozorňuje.

„Tím se musíme zabývat. Je za tím dlouholetá práce a dobře nastavený systém. Jsem si jistý, že i my se k tomu můžeme propracovat. Jistě také vím, že naše holky na tom nejsou hůř a v budoucnu můžou být na úrovni těch nejlepších," nepochybuje.

Trenérský tým dal českým biatlonistkám na zbytek března a celý duben

„Začátkem května bychom měli začít s plnou přípravou. Samozřejmě je třeba, aby byly aktivní i během toho volna, aby dělaly, co je baví. Nemůžou zůstat měsíc na gauči," dodává Gjelland.

Reklama