Hlavní obsah

Šlesingrovi vzala vítězství až cílová fotografie, třetí místo brala i Vítková

Ruhpolding
Aktualizováno

Čeští biatlonoví zástupci se v nedělních závodech Světového poháru s hromadným startem v německém Ruhpoldingu opět prali o vítězství. Michal Šlesingr neudělal na střelnici žádnou chybu a až do cíle bojoval o prvenství, o které ho připravila až cílová fotografie. Z prvenství se nakonec radoval Němec Shempp, druhý skončil Francouz Fillon a třetí o milimetry právě Šlesingr. Ondřej Moravec dojel dvanáctý. Veronika Vítková mezi ženami potvrdila vynikající formu a také ona vybojovala bronzovou medaili. Do elitní desítky se vešla i devátá Gabriela Soukalová. Z výhry se s náskokem radovala Běloruska Darja Domračevová. Před Vítkovou se umístila ještě Němka Franziska Preussová. Třetí Češka na startu Jitka Landová dojela šestadvacátá.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Vítěz nedělního závodu s hromadným startem, biatlonista Simon Schempp z Německa, vlevo druhý Francouz Quentin Fillon-Maillet a třetí Michal Šlesingr.

Článek
Fotogalerie

Nadmíru vyrovnaný závod mužů se rozhodoval až v posledním kole. Do toho ze střelnice vyjížděla v čele pětice biatlonistů. Se Šlesingrem a Schemppem i Francouz Quentin Fillon-Maillet a Norové Emil Hegle Svendsen a Ole Einar Björndalen.

Do cílové rovinky vjížděl Šlesingr čtvrtý, ale měl dobrou stopu vpravo u hlediště. Naopak jeden z favoritů Svendsen se nechal zavřít vlevo a Björndalen nestačil. O výhru si to tak rozdali český, německý a francouzský reprezentant.

Cílem projeli téměř stejně a o Schemppově výhře rozhodla jeho nejrychleji vytrčená špička boty do cíle. Fillon-Maillet byl těsně druhý a Šlesingr o dalších pár milimetrů třetí. Všichni tři muži na stupních vítězů trefili na střelnici všech 20 terčů.

Šlesingr si myslel, že udělal taktickou chybu. "V posledním sjezdu jsem si je nechal o pár metrů poodjet, což bylo špatně," řekl devátý muž pořadí SP na tiskové konferenci. "Přesto mám za sebou jeden ze svých lepších závodů," dodal.

Vítková počtvrté na bedně

Vítková při prvních třech zastávkách na střelnici vždy jednou chybovala a jela sedmnáctá. Poslední stojku ale "vyčistila" a rázem se dostala do boje o stupně vítězů.

Z pátého místa stíhala Ukrajinku Valentinu Semerenkovou a Francouzku Anais Bescondovou, které předjela ve stoupání a ve finiši je o metr porazila. "Převládá radost, ale dnes už to bylo hodně náročné, protože jsem po třech trestných kolech musela hodně stahovat," řekla Vítková Radiožurnálu.

Skvěle běžící Vítková se na stupně vítězů dostala počtvrté v této sezóně a v průběžném pořadí Světového poháru se posunula na čtvrté místo. "Nevím, kde se to zastaví, ale únava je hodně velká. Budu doufat, že naberu co nejvíc sil do Anterselvy. Uvidíme, jak to tam bude vypadat," řekla šestadvacetiletá biatlonistka.

Tři chyby na střelnici udělala i Soukalová, která se prakticky celý závod držela okolo desáté pozice a v cílové rovince vybojovala deváté místo.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo):
Muži - závod s hromadným startem (15 km):
1. Schempp (Něm.) 35:42,8 (0 trestných okruhů)
2. Fillon-Maillet (Fr.)
3. Šlesingr (ČR) oba stejný čas (oba 0)
12. Moravec (ČR) -26,7 (2)
Průběžné pořadí SP (po 12 z 25 závodů):
1. M. Fourcade (Fr.) 516 b.
2. Šipulin 471
3. Schempp 429
7. Moravec 367
9. Šlesingr 289
45. Soukup 54
55. Krčmář 32
57. Krupčík (všichni ČR) 28
Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km):
1. Domračevová (Běl.) 35:17,5 (3 trestné okruhy)
2. Preussová (Něm.) -16,5 (2)
3. Vítková (ČR) -22,9 (3),
9. Soukalová (ČR) -44,2 (3),
26. Landová (ČR) -2:29,4 (3)
Průběžné pořadí SP (po 12 z 25 závodů):
1. Mäkäräinenová 558 b.
2. Domračevová 500
3. Valj Semerenková 452
4. Vítková 427
10. Soukalová 318
35. Landová 105
39. Puskarčíková (ČR) 91

Reklama

Související témata: