Hlavní obsah

Smíšené vzpomínky na smíšené štafety: euforie před cílem i odcizené lyže

Nové Město na Moravě

Když Mezinárodní biatlonová unie rozděluje jednotlivé díly Světového poháru, přihlíží k přáním pořadatelů. A tak Nové Město na Moravě mělo takřka jistou parádní českou disciplínu - smíšenou štafetu, která se jede v pátek od 17:30 hodin (on-line na Sport.cz, živě vysílá ČT Sport).

Foto: Petr Horník, Právo

Bronzová štafeta z MS 2013 v Novém Městě Jaroslav Soukup, Veronika Vítková, Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec.

Článek

Medaile z mistrovství světa i olympiády, triumf ve Světovém poháru. Směsice krásných vzpomínek prolétne hlavou Ondřeji Moravcovi, tradičnímu finišmanovi tzv. mix štafet.

„Nejhezčí je, když víte, že vám ten úspěch už nikdo nevezme. I kdybyste zakopli, dojdete to pěšky. To je pocit, který se vryje do paměti,“ popisuje chvíle na cílové rovince. „Ale nejvýš je pro mě určitě olympiáda,“ upřesňuje svou hierarchii týmových úspěchů.

Medaile na poslední pokus

„Pro mě taky,“ přitakává Veronika Vítková. „Individuální medaili jsem nezískala, vyšlo to až na poslední pokus,“ připomíná úspěch mise „Medaile pro Verču“, kterou vyhlásili její parťáci ověnčení alespoň jedním olympijským kovem ze Soči.

Gabriele Soukalové naskočí jiný moment, vítězná štafeta v Östersundu a případ „ukradených lyží“. Blonďatá biatlonistka totiž před startem omylem vzala lyže Moravcovi, který tak rázem neměl, na čem jet. „Naštěstí je trenér stihl Ondrovi dodat. Díky tomu jsem tu s vámi, protože kdyby se to nestihlo, Ondra by mě asi zabil,“ vytušila Soukalová.

Staronovým členem smíšené štafety v Novém Městě bude Michal Šlesingr, který na posledních velkých akcích nezářil. „Poslední dvě sezóny byly ovlivněné mým zdravotním stavem. Jsem rád, že si tu můžu před fanoušky zazávodit,“ těší se biatlonista, jenž v pondělí oslavil 32. narozeniny. „Tak jsem se aspoň oholil, to mě tak o tři roky omladilo,“ usmíval se.

Úspěchy českých smíšených štafet
Nové Město na Moravě 2013: Vítková, Soukalová, Soukup, Moravec
Euforii na domácím mistrovství světa znásobila úvodní disciplína programu, byť k bronzovému úspěchu už žádná další medaile nepřibyla.
Östersund 2013: Vítková, Soukalová, Vítek, Moravec
Parádní vstup do olympijské sezóny. České kvarteto vybojovalo vítězství v prvním závodě SP, Moravec finišoval deset sekund před norským soupeřem.
Soči 2014: Vítková, Soukalová, Soukup, Moravec
Na olympiádě smíšená štafeta bohatou českou medailovou sbírku uzavírala pátým kovem, dříve v cíli byla pouze čtveřice norských biatlonistů.

Reklama

Související témata: