Hlavní obsah

Biatlonisté nabrali směr Kontiolahti, šampionát jim dává jedenáct šancí na medaili

Praha

Nemohou nemyslet na medaile. Čeští biatlonisté při pondělním odletu do dějiště mistrovství světa ve finském Kontiolahti dobře věděli, že se od nich čeká, že jim to někde cinkne. Českým trumfem může být hned úvodní disciplína, čtvrteční smíšená štafeta. Do všech jedenácti závodů jdou ale reprezentanti s nadějí na hodně solidní výsledek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gabriela Soukalová před odletem na MS do finského Kontiolahti.

Článek
Fotogalerie

"Když jsme přivezli pódium z každé zastávky Světového poháru, tak bychom měli i z mistrovství světa," uvědomuje si šéftrenér Ondřej Rybář, jenž měl na soustředění v Pokljuce za úkol dostat reprezentanty do pohody.

"Děláme dobré výsledky celou sezónu, což je super. Nechci to zlehčovat, ale tohle mistrovství světa je po olympiádě prostě víc v pohodě, co se týče psychiky," dodává. "Když dokážeme opakovaně jezdit dobré výsledky, pak je i to naladění lepší," uvědomuje si také nejzkušenější z mužské části reprezentace Michal Šlesingr.

Nikomu nemusí nic dokazovatS vědomím, že mají za sebou úspěšnou sezónu a nemusejí nikomu nic dokazovat, se může reprezentantům závodit snadněji. "Nikdo však neusnul na vavřínech, všichni se poctivě připravovali. Naším cílem je jezdit stabilně celou sezónu, což se daří. Nejhorší je, když se nedaří a pak se musí všechno spasit v jednom závodu," tvrdí Rybář.

Zatímco devět nominovaných přijíždělo na ruzyňské letiště ke srazu z domova, Ondřej Moravec přicházel k odbavení do Finska rovnou z tranzitního prostoru. Prodloužil si totiž soustředění v Pokljuce až do pondělního rána a v Praze vlastně jen přestupoval. „Musel jsem ale vylézt, protože s flintou tady byly děsné obstrukce," líčí Moravec.

Vítková největší nadějíVeronika Vítková je možná největší českou nadějí v individuálních závodech, vždyť na stupně vítězů nepronikla z dosavadních osmi dílů Světového poháru jen při tom třetím v Pokljuce. Společně se štafetami stála na pódiu hned dvanáctkrát a třikrát na tom nejvyšším stupínku.

"Každé umístění do desítky je super, ale medaile je pro mě sen. Sezóna je fantastická, jdu na vlně a ráda bych se na ní udržela i v Kontiolahti," říká Vítková. Její výhodou by mohla být také skutečnost, že jí nevadí špatné počasí, které se bude dát ve Finsku očekávat, zejména zima a silný vítr. "Není to tak, že bych z toho bylo nadšená, ale vím, že to máme všichni stejné, tak to neřeším a většinou se mi v tom daří," dodává.

Gabriela Soukalová věří, že větrné počasí ve Finsku nebude extrémní jako před rokem při Světovém poháru. "To se tam nadzvedávaly i koberce. Ale věřím, že ta naše příprava byla natolik kvalitní, že naše zkušenosti a všechno přeneseme do závodů a počasí to neovlivní," doufá. "Kontiolahti je nevyzpytatelné především tím, že tam různě fouká, ale říkám všem deseti reprezentantům: předveďte, na co máte a uvidíme, co to přinese za výsledky," uzavírá Rybář.

Reklama

Související témata: