Hlavní obsah

Sotva se převalily přes kopec. České biatlonistky se však zapsaly do historie

Pokljuka

Útlum českých reprezentantů sice dál trvá, ovšem biatlonistky si vedou o poznání lépe. Čtyři z nich se zásluhou vynikajících výkonů nejen v Pokljuce představí i v nedělním závodě s hromadným startem. Kvarteto Gabriela Soukalová, Veronika Vítková, Eva Puskarčíková a Lucie Charvátová se zapsalo do historie, jelikož nikdy předtím neměly české vlajky v prestižním „masáku“ takové zastoupení.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Čistě zastříleno! Gabriela Soukalová opouští stanoviště, za ní Finka Kaisa Mäkäräinenová.

Článek
Fotogalerie

Gabriela Soukalová brala v sobotním stíhacím závodě bramborovou medaili a přišla o žlutý trikot vedoucí ženy hodnocení Světového poháru, který jí vyfoukla Dorinová-Habertová z Francie.

Náladu si ale zkazit nenechala. „Výsledek je i tak super. Jsem moc ráda, že jsem zase byla v nejlepší pětce. Bohužel po většinu závodu jsem byla na trati sama, a to bylo hodně náročné a vyčerpávající fyzicky i psychicky," popsala po závodě. „Na trati to pro mě byl jeden z nejbolavějších závodů, co si pamatuji," doplnila ji sedmá Veronika Vítková.

Soukalová přiznala, že sil už není mnoho. Biatlonistky čeká třetí závod během pouhých tří dní. „Bude obtížné posbírat na neděli ještě nějaké síly, ale snad se mi podaří i tady v té nadmořské výšce dobře zregenerovat. Ke všemu poběžíme ve čtyřech, a to je úplně super," pochvalovala si.

Bezchybná a polámaná Puskarčíková

Čistě odstřílený závod a také životní deváté místo vybojovala polámaná Eva Puskarčíková. V noci přitom stále myslela na páteční pád, v kterém natřikrát rozlomila pažbu své malorážky. „Nevěděla jsem, jak si mám lehnout, aby mě kostrč nebolela. Navíc jsem stále musela myslet na tu chudinku pažbu, co jsem ji tak polámala," líčila na oficiálních svazových stránkách bezesné dlouhé chvíle.

Servismani jí pažbu opravili a Puskarčíková si mezitím na chvíli dáchla. Ve stíhačce pak poprvé v životě nakoukla ve SP do elitní desítky. „Nevím, čím to je, ale letos mi to tady v Pokljuce sedí," radovala se po závodě. „Jsem moc ráda, že jsem udržela nervy na uzdě i při poslední položce a nerozklepaly se mi kolena. Jsem absolutně nadšená!" radovala se čtyřiadvacetiletá závodnice.

Zlepšení dosáhla i Lucie Charvátová. Letošní biatlonový objev pojede „masák" poprvé v kariéře. I někdejší specialistka běžkyně ale přiznává, že není kde brát. „Závěr už byl enormně těžký. Přes poslední kopec jsem se sotva převalila. Ještě před týdnem bych ničemu takovému nevěřila. Vnímám to tak, že pro závodníka je start v této disciplíně ohromná prestiž. Nemyslím na konkrétní umístění, ale chci závod dokončit s pocitem, že jsem odevzdala maximum," uvedla dvaadvacetiletá biatlonistka.

Klidné svátky? Biatlonisty čeká hodně práce

Zatímco ženská část reprezentace bojuje v každém závodě o příčky nejvyšší, muži se v novém ročníku hledají.

Nedělní závod s hromadným startem pojede jen Ondřej Moravec. „Čeká nás hodně práce na sportovní formě i psychické pohodě, ale jsem přesvědčený, že kluci mají na to, udělat v sezóně ještě kvalitní výsledky," řekl v rozhovoru pro Českou televizi šéftrenér týmu Ondřej Rybář.

Reklama