Hlavní obsah

Infarktový stav přišel, když málem nestihla start, líčil po triumfu Soukalové trenér. Hvězdu brzdí nemoc

Ruhpolding
Aktualizováno

Byla to fantastická podívaná, jak česká biatlonistka Gabriela Soukalová mířila v německém Ruhpoldingu za prvenstvím v závodě Světového poháru na 12,5 km s hromadným startem. Přitom ráno se nezdála úplně dobře naložená. „Necítila se úplně fit, ale možná je to právě u ní někdy lepší. Závod se jí povedl parádně. Celou dobu si počínala hodně zkušeně, zvládla i těžkou poslední položku,“ hodnotil Zdeněk Vítek, trenér českých žen, kterým ovšem kvůli nastupující nemoci bude Soukalová chybět v nedělní štafetě.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Gabriela Soukalová při střelbě závodu s hromadným startem.

Článek

V sobotu před polednem se závodilo za těžkých klimatických podmínek. „Jak tady od pátečního večera neustále hustě sněží, napadlo už asi dvacet čísel čerstvého sněhu, to je docela brzda," líčil Vítek. Soukalová ještě na nástřelu hlásila: „Já ty terče přes sníh ani nevidím." Jenže pak trefila všemi dvaceti ranami terč, to nikdo jiný nedokázal.

Česká biatlonistka všem soupeřkám vytřela zrak. V cíli se usmála a šťastně vymrštila pravačku. „Jediný infarktový stav přišel, když málem nestihla start. Prostě si nechávala věci na poslední chvíli. Skoro se nestačila převléknout, ale pak už to bylo všechno dobrý," líčil Vítek. O roztomilé roztržitosti vedoucí ženy Světového poháru svědčí i fakt, že se při vyhlašování vítězů zapovídala s Němkou Hildebrandovou a málem zapomněla přijít na stupně...

Soukalová tak znovu zvýšila náskok v čele pořadí Světového poháru již na 73 bodů, ale k možnosti udržení žlutého čísla až do konce seriálu se Vítek vyjadřovat nechtěl. „Já mám pocit, že to řeší spíš novináři. Myslím, že je na to ještě brzo, zatím máme odjetou jen polovinu závodů," usmál se.

Soukalová se rovněž ujala vedení v pořadí disciplíny, tedy závodu s hromadným startem. Vítek se vyjádřil i k otázce složení českého kvarteta pro zítřejší štafetu a zmínil variantu, že by v ní nemusela figurovat Gabriela Soukalová. „Uvidíme, jak se bude zítra cítit. Ani Verče Vítkové se totiž nedýchá nejlépe," naznačil trenér českých žen ještě ve chvíli, kdy absence Soukalové nebyla jistá.

Okomentoval i 23. místo Evy Puskarčíkové v závodě s hormadným startem. „Evča tam nechala jednu ránu vleže a jednu vestoje a pak ukázala, že není v úplně ideální běžecké formě," posteskl si Vítek a úplně spokojený nebyl ani se sobotním výsledkem dcery svého bratrance Veroniky Vítkové, která s pěti chybami obsadila až 28. příčku. „No jí tam bohužel brzy ujel vlak," doplnil.

Reklama

Související témata: