Hlavní obsah

Puskarčíková onemocněla a o víkendu závodit nebude. Jak je na tom Moravec?

Oslo

Špatná zpráva přichází z norského Holmenkollenu. Česká biatlonistka Eva Puskarčíková onemocněla v dějišti světového šampionátu, ráno se probudila s teplotou a o víkendu nebude schopna nastoupit. Do hry se tak v sobotním závodě na 7,5 km dostane náhradnice Jessica Jislová.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Eva Puskarčíková je nemocná. O víkendu startovat nebude.

Článek

„Trochu se nám to tady všechno komplikuje, budeme se ale Evu snažit dát do kupy, aby mohla v pátek pomoci ženské štafetě," míní trenér Zdeněk Vítek.

„Už ve čtvrtek jsem se při tréninku ploužila a přitom jsem měla vysoké tepy. Po hodině lyžování mě navíc chytla zimnice a to už jsem tušila, že je něco špatně," prozradila Puskarčíková, která se horečky za celý den nezbavila. „Na závodění nemám v tuto chvíli ani pomyšlení a uvažuju, jestli budu schopná se tady vůbec vrátit do formy."

V každé disciplíně MS smí jednotlivá země nasadit čtyři reprezentanty. Do ženského závodu si Češky vylosovaly tato čísla: 33 Soukalová, 51 Vítková, 75 Charvátová, 95 Jislová.

Největší ambice má logicky při víkendových závodech vedoucí žena Světového poháru Gabriela Soukalová, i když se v pátek trochu prala s únavou. „Je mi o něco hůř, než jsem doufala, při mixu jsem se vydala opravdu dost. Spala jsem ale skoro dvanáct hodin, tak snad se v sobotu odpoledne budu cítit na startu dobře. Každý ode mě čeká, že tady budu usilovat o cenné kovy, ale nikdo nemá nic předplacené a teprve uvidím, o co se dokážu s dalšími holkami poprat," uvedla pro Český rozhlas.

Moravec bude schopen závodit

Vsobotu bude ve hře nejen co nejlepší umístění na nejkratší trati, ale i postavení do nedělního stíhacího závodu, kam se kvalifikuje jen 60 nejlepších z celkem 96 biatlonistek. Stejný limit mají muži, z jejichž tábora přišla příznivější informace.

Ondřej Moravec po pátečním tréninku připustil, že bude schopen závodit. I když mu přípravu na střelnici komplikovala mlha, mohl se na Holmenkollenu konečně usmát. „Potřeboval jsem si ověřit, na co moje tělo stačí a kam až mohu zajít," řekl trojnásobný medailista z loňského mistrovství světa.

„Nedělám si iluze, že jsem na tom nějak ukrutně dobře. Ale v hlubokém sněhu jsem zvládl trénink v tempu, ve kterém jsem potřeboval," mínil Moravec. Startovní čísla českých reprezentantů pro závod na 10 km, který začíná v sobotu v 11.30 h, jsou následující: 11 Soukup, 42 Moravec, 83 Šlesingr, 101 Krčmář.

Reklama

Související témata: