Hlavní obsah

Fourcade k neporažení. Šlesingra o desítku ve stíhačce připravila kolize s Ukrajincem

Oslo
Aktualizováno

Zatím je Martin Fourcade na MS v norském Holmenkollenu neporazitelný. Jasně ovládl i stíhačku a přidal už své třetí letošní zlato. Společnost na stupních vítězů mu dělali domácí biatlonisté Ole Einar Björdnalen a Emil Hegle Svendsen. Nejlepší z českých reprezentantů skončil Michal Šlesingr na 12. místě, když mu neurvalost ukrajinského soupeře vzala šanci na první desítku.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Francouzský biatlonista Martin Fourcade zcela jednoznačně opanoval stíhací závod mužů na MS v Oslu.

Článek
Fotogalerie

Čeští muži nastoupili do stíhačky nakonec jen ve třech. Moravec, který měl nastoupit až z 59. místa, se po prodělaných nemocích v přípravě rozhodl raději šetřit síly pro čtvrteční závod na 20 km. Fourcade se vydal na trať s náskokem 27 sekund a tuto převahu ještě zvýraznil po úvodní střelecké položce, když ji odstřílel rychle a čistě.

Bez chyby zvládli první ležku i všichni tři čeští biatlonisté. Šlesingr se tak přiblížil první desítce, Krčmář opouštěl střelnici na 21. místě. Soukup poskočil o jedenáct míst na 49. pozici. Po druhé střelbě, opět bezchybné, vedl Fourcade už o padesát vteřin. Za ním pak jel Němec Peiffer, všichni ostatní pronásledovatelé museli na trestné kolo.

Neminulo to ani Šlesingra, který minul poslední ranou. „Je to škoda, čtyři předchozí měl centrové, ale ta jedna chybka ho stála kontakt s elitní desítkou," hodnotil ze střelnice trenér Ondřej Rybář, zatímco jeho nejlepší svěřence se trať vrátil devatenáctý a za sebou měl hned Krčmáře. Soukup i druhou ležku zvládl s nulou a už ho to posunulo na hranu čtvrté desítky.

Fourcadeovu cestu za zlatem neohrozila ani jedna rána mimo terč při stojce, před aktuálně druhým domácím Björndalenem měl 38vteřinový náskok. Za ními se drali dopředu až z konce druhé desítky startující další Nor Svendsen a Němec Lesser. Šlesingra čistá položka posunula na 15. místo, od top 10 ho dělily jen čtyři sekundy. Krčmář i Soukup museli poprvé na trestné kolo, což jejich vzestup přibrzdilo.

Po závěrečné střelbě musel Fourcade na dvě trestná kola, ani to mu devátý titul v historii MS nevzalo. Všichni za ním udělali chybu, v roli pronásledovatelů se pak seřadili Norové. Za dalším stříbrem a pro svou celkově 42. medaili z MS mířil Björndalen, o bronz si to rozdali jeho krajané J. Boe, Svendsen. Razantní posun dopředu udělal z 39. místa startující Fak, jenž byl pátý v cíli. Ještě rapidnější zlepšení předvedl Rus Šipulin, který s číslem 45 dojel devátý.

Šlesingrovi čistá poslední položka dala šanci na první desítku, jenže kolize se soupeřem mu vzala naději. „Ukrajincům nestačí sypat, ještě mě posílají na zem. Semjonov mě tam ve sjezdu skřípnul, i když jsem byl vedle něj a o mně musel vědět. Rozmáznul jsem se, zlomil hůl a ztratil rychlost. Přitom jsem mohl dojet klidně někde kolem šesté pozice," vztekal se v České televizi.

MS v biatlonu na Holmenkollenu:
Stíhací závod na 12,5 km:
Muži:
1. M. Fourcade (Francie) 32:56,5 (3)
2. Björndalen (Norsko) -20,1 (2)
3. Svendsen (Norsko) -31,2 (1)
4. J. Boe (Norsko) -38,3 (3)
5. Fak (Slovinsko) -41,9 (0)
6. Desthieux (Francie) -42,9 (0)
7. Lesser (Německo) -43,3 (2)
8. Semjonov (Ukrajina) -50,0 (3)
-----
12. Šlesingr (ČR) -1:06,2 (1)
22. Krčmář (ČR) -1:59,5 (2)
41. Soukup (ČR) -3:23,7 (2)

Reklama

Související témata: