Hlavní obsah

Páté místo české štafety historickým maximem, norský titul přinesl Björndalenovi dvacáté zlato

Aktualizováno

Domácí Norsko získalo na biatlonovém MS na Holmenkollenu zlatou medaili z mužské štafety, což znamená pro Ole Einara Björndalena jubilejní 20. světový titul. Čeští muži vyrovnali nejlepší výsledek své historie, páté místo z Anterselvy 2007.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Zleva Norové Johannes Thingnes Boe, Ole Einar Björndalen, Emil Hegle Svendsen a Tarjei Boe po štafetovém triumfu při MS v Oslu.

Článek
Fotogalerie

Štafetu rozbíhající Michal Krčmář vleže sice první ranou minul, ale pak rychle chytil rytmus a dokázal i úspěšně dobít, takže střelnici opouštěl v početné vedoucí skupině tvořené ještě patnácti štafetami. Stojku zvládl český reprezentant čistě na pět ran, přesto musel využít náhradní náboj.

„Vzpříčil se mi v komoře náboj, takže jsem ho musel vyhodit a dobíjet. Taková blbost, musel jsem to pak odpracovat na trati," popisoval v České televizi Krčmář.

V čele se trochu utrhnul Němec Lesser a za ním se hnali domácí Björndalen, Američan Bailley a společnost jim dělal i výborně běžící Krčmář. „Pocit mám dobrý, všichni jsme šli na start perfektně nahecovaný," doplňoval český reprezentant. Na předávce vedlo Německo o sedm vteřin před USA a Českem, o další dvě sekundy zpět pak byli Norové.

Nor nasadil ďábelské tempo

Patnáct nejlepších se tam však vměstnalo do půl minuty. T. Boe ale od začátku druhého úseku rozjel přímo ďábelské tempo, které po zastávce na střelnici už zachytily jen další čtyři štafety: Kanada, Německo, Slovensko a díky bezchybně pálícímu Soukupovi i Česko.

Slovák Hasilla zvládl jako jediný z té vedoucí skupiny střelbu vstoje bez dobíjení, ale běžecky pak trochu zaostával. Ostatní, včetně Soukupa, potřebovali ránu navíc. Špičku závodu pak ještě doplnilo Rakousko díky vyhlášenému střelci Ederovi. První nakonec předávali Norové před Němci, Kanaďany a Rakušany, Češi figurovali pátí s odstupem pouhých deseti vteřin.

„Ke konci už docházely síly, ale předtím se mi jelo suprově a těší mě, že jsem to mohl předat Ondrovi takhle vpředu," líčil Krčmář. Na třetím úseku Ondřej Moravec střelbu vleže docela pečlivě hlídal, ale vyplatilo se. Nepotřeboval žádné dobíjení, takže Česko jelo spolu s Rakouskem o čtvrté místo, devatenáct vteřin za vedoucím triem, které tvořily dvě favorizované země Norsko, Německo a s nimi překvapivě i Kanada.

Šestá zastávka na střelnici byla hodně obtížná, protože docela foukalo. J. Boe se s tím ale vypořádal skvěle, odjížděl s náskokem dvaadvaceti sekund na Německo. Moravec musel dostřelit jeden terč, jenže spotřeboval na něj všechny tři náhradní náboje. Znamenalo to pro něj výrazné zdržení, ale hrozbu trestného kola odvrátil. „Měl jsem to dostřelit rychleji, asi tam byla nějaká nervozita. Přitom na stojku jsem si věřil asi víc," uvažoval Moravec, jenž byl na předávce pátý těsně za Rakouskem. Odstup na třetí Kanadu byl ale půlminutový.

Šlesingr nestahoval

Finišman Michal Šlesingr vleže i vstoje spotřeboval jeden rezervní náboj a jeho ztráta na bronzovou příčku zůstávala stejná, protože první tři štafety odstřílely zcela čistě. Norská cesta za zlatem, které znamenalo už jubilejní 20. zlato v historii MS pro fenomenálního Björndalena, nedostala trhlinu. Němci pohlídali stříbro a Green perfektní střelbou zajistil senzační bronz Kanadě.

Češi nakonec svedli s Rakušany boj o čtvrté místo, Landertinger byl ale v cílové rovince lepší. „Pěkný výsledek, ale trochu mě mrzí, že jsem Rakušanovi nestačil ve finiši. Nasadil děsný kramle a já už na něj nestačil," tvrdil Šlesingr.

„Nedá se říct, že bych s pátým místem v cíli nebyl spokojen. Je to ale tak nějak v duchu celého mistrovství, zase boj o medaili a nebylo k ní daleko," uvažoval trenér Ondřej Rybář, podle nějž česká štafeta na střelnici možná nechala dost času, ale běžecky byla nejlepší ze všech.

„Jen trochu mrzí, že Moravcova stojka po té jeho nemoci není jistotou z dřívějška, ale Ondra se s tím nějak rval a rád bych ocenil entuziasmus všech čtyř kluků," mínil dále Rybář. „Dát štafetovou stojku až na osm ran je trestuhodný," štvalo přesto Moravce. „Přes všechny okolnosti hezký výsledek, za který se nemusíme stydět," dodal finišman Šlesingr.

Až devátí doběhli Francouzi, jejichž finišman M. Fourcade byl tak letos poprvé na Holmenkollenu poražen.

„Musím poděkovat krajanům, že to dovezli do cíle na prvním místě," říkal pro Českou televizi Björndalen, s dvaceti tituly nejúspěšnější biatlonista historie. "Šlo hlavně o to, zvládnout to v hlavě. Pro nás znamená z celého šampionátu asi nejvíc vyhrát štafetu právě tady na Holmenkollenu. O den dřív si to naplno užívaly norské ženy a rádi si teď zažijeme stejnou radost."

MS v biatlonu na Holmenkollenu
Muži - štafeta 4x7,5 km
1. Norsko (Björndalen, T. Boe, J. Boe, Svendsen) 1:13:16,8 (0+6)
2. Německo (Lesser, Doll, Peiffer, Schempp) +11,5 (0+5)
3. Kanada (Ch. Gow, Smith, S. Gow, Green) +23,4 (0+5)
4. Rakousko (Grosseger, Eder, Eberhard, Landertinger) +53,5 (1+10)
5. Česko (Krčmář, Soukup, Moravec, Šlesingr) +54,4 (0+7)
6. Rusko (Cvetkov, Garaničev, Babikov, Šipulin) +1:06,4 (1+7)

Reklama

Související témata: