Hlavní obsah

Soukalová zažila v noci překvapení. Vytáhli ji z postele, myslela si, že je to sen

V noci na dnešek jí odpočinek komplikovala zvláštní událost - požární poplach na hotelu. Nejlepší biatlonistka Světového poháru Gabriela Soukalová zažila nečekanou komplikaci před nedělní poslední šancí na zisk medaile z mistrovství světa v Oslu. Na programu bude závod s hromadným startem, v kterém v této sezóně v pohárovém seriálu vybojovala kompletní sbírku pódiových umístění. Celkem má v aktuálním ročníku na kontě deset individuálních medailí, z toho čtyři zlaté. Ale na skutečnost, že je vládkyní průběžného hodnocení SP, se v Oslu nehraje. A Soukalová doufá...

Foto: Český biatlon, Petr Slavík , ČTK

Biatlonistka Gabriela Soukalová vyhlíží poslední naději na medaili z MS v Oslu.

Článek

Na Holmenkollenu byla čtvrtá ve sprintu, potom ale pokazila stíhací závod a problém se střelbou si přenesla i do individuálního závodu. Chuť si trochu spravila při páteční štafetě, v níž byla ze všech biatlonistek nejlepší. Byť její dosavadní bilance z Osla - čtvrté místo, páté a dvě šestá - není průšvih, cenný kov chybí.

"V té štafetě jsem se docela vydala, snažila jsem se dohnat každou sekundu a bavilo mě to," řekla po dnešním dopoledním tréninku. "Cítila jsem včera už docela velkou únavu, ale hrozně mě podpořily lyže, včera kluci výborně namazali. Lepší to být nemohlo, snad to bude i zítra tak super," doufala Soukalová.

V podobné situaci byla i na olympijských hrách v Soči. Sice měla stříbrnou medaili ze smíšené štafety, ale v individuálních závodech měla na kontě dvě čtvrtá místa a nezbylo jí nic jiného, než doufat v závod poslední naděje. V hromadném startu nakonec dojela druhá.

"Měla jsem tu štafetu brát jako rozjetí. Snad to tak posloužilo," věřila v Oslu. V kariéře už zažila závody, v nichž se jí dařilo, i když se necítila zrovna nejlépe. "Byla jsem smířená s tím, že to nic výrazného nebude, ale pak jsem nechápala, kde se to ve mně bralo. Takže bych se teď asi měla ideálně vyšťavit," žertovala na stadionu na Holmenkollenu.

Nyní bude hrát velkou úlohu právě skutečnost, jak si odpočine. V noci na dnešek jí totiž spánek narušil požární poplach na hotelu. Údajně kvůli tomu, že si někdo zapálil cigaretu, kde neměl. "Snažila jsem se co nejvíc vyspat, ale ve dvě ráno nás vzbudil hlásič, takže jsme se všichni sešli v recepci," prozradila. "Já si ještě při chůzi na chodbě myslela, že se mi to zdá, jak jsem byla rozespalá. Ale dobrý, vyspala jsem se," dodala.

Ve 13:00 se na start vedle Soukalové postaví také Veronika Vítková. Té se rovněž vydařila štafeta. "Umím si představit obě holky na lepším než čtvrtém místě," doufal v medaili také trenér žen Zdeněk Vítek. "Když se střelba povede jako ve štafetě za nula, tak snad ze sebe ještě něco dokážu vymáčknout," přála si Vítková.

Do závodu s hromadným startem mužů (16:00) se dostali na základě výkonů na MS a pořadí ve Světovém poháru Michal Krčmář a Michal Šlesingr.

Reklama