Hlavní obsah

Výbuch Charvátové na střelnici rozmetal české medailové ambice! Zbyly brambory

Pokljuka
Aktualizováno

Medailové naděje české štafety biatlonistek na 4x6 km na závěr programu Světového poháru v Pokljuce vzaly za své vinou střeleckého kolapsu Lucie Charvátové na druhém úseku, čtvrtá příčka kvarteta ve složení Eva Puskarčíková, Charvátová, Veronika Vítková a Gabriela Koukalová je nakonec lichotivým umístěním. Z vítězství se radovaly Němky před Francií a Ukrajinou. Mužskou štafetu ovládla Francie, druzí skončili Rusové a třetí Němci, Češi ve složení Šlesingr, Krupčík, Moravec, Krčmář dojeli pátí. Skvělý závod zajel finišující Michal Krčmář, který jako jediný z Čechů střílel bezchybně.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Lucie Charvátová na střelnici.

Článek
Fotogalerie

Puskarčíková povzbuzena sobotním bronzem ve stíhacím závodu rozjela štafetu skvěle. Vestoje sice musela dvakrát dobíjet, přesto předávala Charvátové na prvním místě. Druhý úsek byl však kamenem úrazu. Bývalá běžkyně na lyžích minula vleže pětkrát (!), využila všechny tři náboje navíc a musela na dva trestné okruhy, které znamenaly propad na dvanácté místo. Druhou střelbu Charvátová zvládla s dobitím, ale Vítková vyrážela na trať na jedenáctém místě se ztrátou minuty a 42 sekund.

"Lucka nezvládla ležku, ty rány byly daleko. Byla z toho asi celá rozklepaná," komentoval trenér Zdeněk Vítek klíčový moment závodu. "V posledním kole dostávala také docela dost při běhu, nevím, co se stalo. Veronika (Vítková) a Gábina (Koukalová) předvedly perfektní výkon, škoda že Veronika nedala poslední ránu vestoje. Gábina měla centrové rány a její běh byl parádní," řekl kouč v České televizi.

Ano, díky výbornému výkonu obou zkušených závodnic Vítkové s Koukalovou se nakonec česká štafeta probila až těsně pod stupně vítězů. Vítková posunula kvarteto o pět míst vpřed a také Koukalová se rozjela velmi rychle, záhy se protlačila na páté místo a na střelnici přijela už dokonce jako čtvrtá. Chybu neudělala, ale na třetí místo měla v té chvíli ztrátu přes 40 sekund. Sice ji stále stahovala, ale finišmanka Ukrajinka vystřílela všechny terče za rekordních 15 sekund a nedala české čtveřici šanci dotknout se pódiové myšlenky.

Krčmář posunul štafetu vpřed

Šlesingr musel na první střelbě jednou dobíjet a ze střelnice vyjel na sedmé pozici se ztrátou osmi vteřin na čelo závodu. Záhy se posunul dokonce na páté místo jen s třísekundovým odstupem na Rusa Cvetkova.

Ve stoje se už Šlesingrovi tolik nedařilo, když musel dobíjet hned dvakrát a vypadl z elitní desítky se ztrátou 29 sekund, nakonec však předával na osmém místě s dvacetisekundovým mankem.

Také Tomáš Krupčík musel na své první položce vleže jednou opravovat, jeho odstup narostl, ale pokračoval alespoň na deváté příčce.

Z celkově čtvrté zastávky na střelnici se nejrychleji dostal Francouz Quentin Fillon Maillet následován Sergejem Semjonovem z Ukrajiny. Krupčík opět jednou dobíjel a postupně nabral ztrátu přes jednu minutu.

Jako třetí vstoupil do závodu Ondřej Moravec. Ani on však nejprve nedokázal zastřílet čistě, když vleže jednou neuspěl. Až vestoje předvedl bezchybné pokusy a poté předával na šesté pozici se ztrátou 46 sekund.

Francii v poslední fázi zastupoval Martin Fourcade, který přebíral vedoucí pozici v závodě a vedl tak svou zemi k vítězství. Jako druhý pokračoval Rus Anton Šipulin. Michalu Krčmářovi se povedla první návštěva střelnice bez chyby a pokračoval jako šestý.

Fourcade potvrdil svou dominanci i na poslední položce, kde opět nezaváhal a s téměř půlminutou k dobru se vydal pro další triumf. Také Krčmář byl stoprocentní, potvrdil tak skvělou formu a záhy se vměstnal do první pětky, kde vydržel až do cíle.

Světový pohár v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):
Ženy - štafeta 4x6 km:
1. Německo (Hinzová, Hildebrandová, Hammerschmidtová, Dahlmeierová) 1:11:31,1 (0+9)
2. Francie (Chevalierová, Braisazová, Aymonierová, Dorinová Habertová) -10,1 (0+3)
3. Ukrajina (Varvynecová, Džimaová, Pidhrušná, Merkušynová) -37,7 (0+3)
4. Česko (Puskarčíková, Charvátová, Vítková, Koukalová) -56,3 (2+9)
5. Norsko -2:01,6 (2+15)
6. Rusko -2:08,6 (0+8).
Muži - štafeta 4x7,5 km:
1. Francie (Béatrix, Fillon-Maillet, Desthieux, M. Fourcade) 1:11:56,5 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení)
2. Rusko (Cvetkov, Babikov, Jelisejev, Šipulin) -15,7 (1+6)
3. Německo (Lesser, Dorfer, Doll, Schempp) -21,5 (0+11)
4. Ukrajina -36,3 (0+6)
5. Česko (Šlesingr, Krupčík, Moravec, Krčmář) -48,9 (0+6)
6. Rakousko -54,2 (1+6)

Reklama