Hlavní obsah

Krupčík brzy odstřelil naději štafety, čeští biatlonisté skončili až desátí

Hochfilzen
Aktualizováno

Česku se štafeta mužů na biatlonovém mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu nepovedla. Hned na prvním úseku museli na trestné kolo, celkem dobíjeli patnáctkrát a konečné 10. místo v cíli je pro ně nejhorším umístěním za posledních dvanáct let. Zlato vyhrálo Rusko, druhá skončila Francie, třetí dojelo Rakousko.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Štafeta Čechům na MS nevyšla.

Článek

„Nemůžeme být spokojeni. Chtěli jsme být někde do šestky, ale jak jsme brzy chytli to trestné kolo na začátku, bylo to pak celé těžké," litoval v České televizi trenér Michael Málek.

V sobotu už v Rakousku nechumelilo, čímž nebylo tak složité namazání lyží, jenže problém reprezentačního kvarteta spočíval spíš ve střelbě. Tomáš Krupčík zažil krajně nepovedenou premiéru ve štafetě na šampionátu, už při ležce jednou dobíjel a klesl na šestnáctou pozici. Ještě hůř si pak Krupčík vedl při položce vstoje, z pěti ran poslal do terče jen jedinou. „Měl je všechny moc nahoře a bohužel zareagoval úpravou polohy až pozdě," krčil rameny zklamaně šéftrenér Ondřej Rybář.

Krupčík stojku nezvládl

Přes maximálně úspěšné dobíjení tak český reprezentant musel na trestné kolo. „Stojku jsem bohužel nezvládl, to co jsem tam předvedl, to je na nějakou pokutu," líčil ve vysílání České televize Krupčík a vytrápil se v závěru hodně i běžecky. Ondřej Moravec tak vybíhal na druhý úsek až z 21. místa, s propastnou ztrátou půldruhé minuty na vedoucí tandem Německo, Francie.

Při obou střeleckých položkách potřeboval Moravec využít jeden náhradní náboj a českou štafetu posunul jen na 16. pozici a hlavně její manko na čelo závodu narostlo už na téměř dvě minuty. „Bohužel ta ztráta byla veliká a sám jsem tomu taky nepřidal. Bolelo mě těch mých 7,5 kilometru děsně moc, snad nejvíc z celého šampionátu," líčil Moravec.

Chyboval i Krčmář

Vedli Francouzi před Italy, Němce na druhém úseku dost zdržel mistr světa na 10 km Doll, který musel při stojce třikrát dobíjet a předával až sedmý. Třetí člen české štafety Michal Šlesingr se vleže snažil střílet hodně rychle, poslední rána ale ulétla mimo terč a pak spotřeboval všechny tři náhradní náboje. Dvakrát dobíjet musel i vstoje, ale počínal si hodně dobře běžecky a vytáhl druhý nejlepším běžeckým časem Česko na 10. místo. „Chvátal jsem, co to šlo, ale bylo to pro mě poměrně těžké, trať byla rozbitá, hrabivá. Na střelnici za mne neslané, nemastné," líčil.

Třetí úsek zvládli naprosto skvěle Rusové (Babikov) i domácí Rakušané (Eder), čímž udělali zásadní krok na stupně vítězů, na poslední předávce tak měli vpředu patnáct vteřin k dobru na Francii a Německo. O medailích se rozhodovalo na posledním úseku, nakonec Rusové po devíti letech slaví na MS titul. Francouzi byli druzí a premiérové medaile se na domácím šampionátu dočkali Rakušané. Němci jsou poprvé od roku 2011 bez cenného kovu.

Ani český finišman Michal Krčmář se nevyvaroval dobíjení a nakonec musel být rád, že ve finiši uhájil desátou příčku před Švédy. „To je asi jediná věc, která mě potěšila. Byl jsem před štafetou hodně nahecovaný, ale jak jsem viděl ten první úsek, tak mě to docela srazilo do kolen. Navíc na sobě cítím nějaké příznaky nachlazení a ucpané dutiny," mínil Krčmář

Mistrovství světa v biatlonu - Hochfilzen
Muži - štafeta 4x7,5 km
1. Rusko (Volkov, Cvetkov, Babikov, Šipulin) 1:14:15,0 (0+3)
2. Francie (Beatrix, Fillon Maillet, Desthieux, M. Fourcade) +5,8 (0+4)
3. Rakousko (Mesotitsch, Eberhard, Eder, Landertinger) +20,1 (0+10)
4. Německo (Lesser, Doll, Peiffer, Schempp) +29,6 (0+8)
5. Itálie (Hofer, Windisch, Montello, Bormolini) +1:30,8 (0+5)
6. Ukrajina (Prima, Semenov, Semakov, Pidhrušnyj) +1:41,3 (0+10)
7. USA (Bailey, Nordgren, Burke, Doherty) +1:50,5 (0+8)
8. Norsko (Björndalen, Svendsen, T. Boe, J. Boe) +2:22,3 (1+8)
10. Česko (Krupčík, Moravec, Šlesingr, Krčmář) +3:10,0 (1+15)

Reklama