Hlavní obsah

Prohra nakonec! Čeští biatlonisté si v závěru sezóny připsali další nezdar

Praha

Čeští biatlonisté v téhle bitvě neuspěli. Ani jeden, byť do výboru sportovců při biatlonové unii IBU kandidovali dva - Michal Krčmář a Eva Puskarčíková. Ve volbách dostali málo hlasů, ve čtyřčlenném orgánu, který je určen k tomu, aby fungoval jako spojení mezi závodníky a orgány IBU, nebudou. Závěr sezóny českým biatlonistům nevychází na žádné scéně. Nejvíce hlasů získala Američanka Clare Eganová (130).

Foto: Murad Sezer, Reuters

Francouz Martin Fourcade bude ve výboru sportovců.

Článek

Zatímco podle bodů ve SP vládne Martin Fourcade z Francie, ve volbách sportovců našel přemožitele v podobě Němce Erika Lessera, který získal o dva hlasy víc - rovných 100. Ve výboru ale budou oba, český kandidát Michal Krčmář získal 26 hlasů. Z žen za vítěznou Eganovou pozici ve výboru obhájila Švýcarka Aita Gasparinová (105), Eva Puskarčíková skončila až za ní (85).

"Je to velká čest, trochu překvapení a jasný mandát pro pokračování v boji za integritu a čistý sport v rámci IBU," uvedla pro zámořský web bangordailynews.com nová předsedkyně Eganová, která triumfovala v hlasování, zatímco při závodech mnoho úspěchů neposbírala. Na nedávné olympiádě brala umístění v sedmé desítce v individuálních závodech, přispěla k třináctému místu štafety. V závodech SP byla nejvýše šestnáctá v prosinci 2017 v Östersundu, celkově byla nejvýše 56. v minulé sezóně.

Biatlonisté se v končící sezóně bouřili proti IBU, která ponechala finále tohoto ročníku SP v Rusku přes dopingový skandál spojený s minulými olympijskými hrami v Soči. I proto byly volby zástupců sportovců hodně sledované.

"Nově zvolený výbor je připraven převzít ústřední roli v řízení IBU. Beru to velmi vážně a jsem motivována pracovat jménem všech sportovců IBU jako nová předsedkyně," dodala Eganová.

Před čtyřmi roky byli do orgánu znovuzvoleni Nor Ole Einar Björndalen a Darja Domračevová z Běloruska, s nimi Američan Lowell Bailey a Gasparinová, kteří tenkrát nahradili Christopha Sumanna z Rakouska a Olgu Zajcevovou z Ruska.

Výsledky voleb sportovců do výboru IBU:
Ženy:
Clare Eganová (USA)130 hlasů
Aita Gasparinová (Švýc.)105 hlasů
Eva Puskarčíková (ČR)85 hlasů
Iryna Krjuková (Běl.)43 hlasů
Katharina Innerhoferová (Rak.)35 hlasů
Muži:
Erik Lesser (Něm.)100 hlasů
Martin Fourcade (Fr.)98 hlasů
Sebastian Samuelsson (Švéd.)65 hlasů
Simon Eder (Rak.)56 hlasů
Klemen Bauer (Slovin.)47 hlasů
Michal Krčmář (ČR)26 hlasů
Edin Hodžič (Srb.)7 hlasů

Reklama