Hlavní obsah

Zklamání pozemkářů vystřídala spokojenost se čtvrtým místem

PRAHA

Čeští pozemkáři překonávají zklamání z toho, že na MS v halovém hokeji ve Vídni těsně nedosáhli na medaili, a cení si umístění mezi nejlepší čtyřkou turnaje. Po vydařeném vystoupení v základní skupině jim sebraly pozici na stupních vítězů víkendové porážky s Polskem a Španělskem. I tak si čeští reprezentanti polepšili oproti prvnímu světovému šampionátu v roce 2003 o čtyři místa.

Článek

"Těsně po zápasech o postup do finále a o bronz to byl obrovský smutek. Seděli jsme skleslí v šatně, nicméně po další analýze zjišťujeme, že je vynikající být mezi čtyřmi nejlepšími týmy světa. Teď se to obrací ke spokojenosti se čtvrtým místem," řekl dnes ČTK trenér Michal Toms.

Mužstvo se při tažení turnajem opíralo především o střelce Štěpána Bernátka, který se s 15 brankami stal druhým nejlepším střelcem za Rusem Dmitrijem Azarovem (18 gólů). Bernátek prokázal svůj talent a prožil nejvydařenější turnaj kariéry. "Na minulých turnajích jsem se tolik neprosadil, což bylo asi nervozitou i menším množstvím zkušeností. Jsem rád, že mi to teď vyšlo a pomohl jsem týmu. Byli jsme skvělá parta a seděla mi taktika trenéra," prohlásil na tiskové konferenci v Praze Bernátek, opora Mannheimu.

Ocenění pro nejlepšího brankáře šampionátu získal Filip Neusser. "Bylo to i díky týmu. Chytalo se mi za ním skvěle. Je to zásluha spoluhráčů," podotkl gólman německého Gladbacheru, který svými výkony zaujal skauty dalších týmů. Trenér Toms ocenil i skvělou defenzivní práci dvojice obránců Pavel Bárta, Tomáš Procházka.

V základní skupině český tým ztratil body jen za porážku se suverénním Německem, s nímž prohrál až gólem dvě vteřiny před koncem v oslabení tří proti pěti. "Byl to jeden z nejlepších zápasů z naší strany. Další zápasy ve skupině nebyly jednoduché. Hodně těžký duel jsme sehráli s Austrálií, i když výsledek 7:2 to tolik neukazuje. Důležitý zápas byl s Ruskem, kdy jsme prohrávali 0:3, a zvítězili 5:4," hodnotil Toms.

Chybí příprava s elitou 

V semifinále si čeští reprezentanti na úřadující vicemistry světa i Evropy z Polska věřili, ale soupeř hlavně díky standardním situacím nakonec výhru strhl na svou stranu. "Cítili jsme, že bychom je mohli přehrát. V zápase o bronz jsme byli v prvním poločase lepší. Chybělo i více štěstí," podotkl trenér. I podle ohlasů z ostatních týmů nepřáli prý českému týmu ani rozhodčí.

Dalším cílem pozemkářů je uspět na venkovním mistrovství Evropy letos v srpnu v Manchesteru, kde se bude snažit o udržení mezi elitou. Předloni v Římě se do ní probojovali poprvé od roku 1978. Za rok v únoru pak budou hrát olympijskou kvalifikaci o účast v Pekingu.

K tomu, aby se pozemkáři prosadili mezi světovou špičku, prý chybí více přípravných zápasů s elitními týmy. "Do turnajů jdeme prakticky bez přípravy. Před šampionátem jsme se sešli naposledy o Vánocích," uvedl Toms. Četnějším soustředěním brání klubové povinnosti reprezentantů a účasti na lépe obsazených turnajích v sezoně ekonomická situace Českého svazu pozemního hokeje.

Naopak ústup z pozic z minulých let zaznamenaly pozemkářky. Po čtvrtém místu na HMS před čtyřmi roky v Lipsku skončily předposlední a ve Vídni vyhrály jediný zápas nad Jihoafrickou republikou.

Reklama