Hlavní obsah

Světový závod slalomářů v Troji ovládli Češi

PRAHA

Absolutním českým triumfem skončily sobotní disciplíny mezinárodního závodu Mezinárodní kanoistické federace ICF ve vodním slalomu O cenu Trojského koně. Mezi kanoisty byl nejrychlejší Stanislav Ježek, nejlepší deblovou posádkou byli stříbrní medailisté z OH v Pekingu Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek, novou kategorii kanoistek vyhrála Marie Řihošková.

Článek

V Praze letos nebyla absolutní světová špička, v příštím roce však bude závod opět součástí Světového poháru. Na start se přesto postavila mimo jiné také olympijská vítězka kajakářka Elena Kaliská ze Slovenska, která si zkusila novou kategorii kanoistek a úplně se jí nedařilo. Porazila ji ještě další česká vodačka Kateřina Hošková.

Za Ježkem skončil druhý Polák Grzegorz Wojs, třetí pozici obsadil Řek Christos Tsakmakis, za Volfem se Štěpánkem dojeli druzí polští deblkanoisté Piotr Szczepanski a Marcin Pochwala, na třetím místě skončili domácí Marek Jiras a Tomáš Máder. Na startu byla kompletní česká reprezentace včetně rezervního týmu a několika juniorů, chyběl pouze zraněný kanoista Tomáš Indruch.

Volf se Štěpánkem si spravili chuť

"Volfíci" si spravili chuť po nedávném nevydařeném mistrovství Evropy, kde sice vyhráli semifinále stejně jako v sobotu, ale tehdy se jim finále nepovedlo. Podle nových pravidel se totiž jede o medaile takzvaně od nuly. "Byl to dnes lepší výkon, jsem rádi, že se to doma povedlo. V semifinále Ondra malinko brzdil, abychom na prvním místě nebyli," prozradil Volf. "Ale aspoň jsme si to opět vyzkoušeli," dodal. "Je to podle nových pravidel větší nápor na nervy, ale povedlo se to," připojil Štěpánek.

Ve dvojí roli byl na kanálu v Praze v Troji Ježek, který se opět staral v organizačním výboru o informační technologie. "Snažíme se dělat pro závodníky i video a další služby. Zatím všechno funguje, i když jsme v týdnu opravovali nějaké věci po bouřce," uvedl. Závod se mu povedl. "Výhoda je, že to tady znám, že se jen podívám, kde je branka, a vím," konstatoval muž, který jezdí v Troji už více než dvacet let.

Kanoistky si poprvé vyzkoušely jízdu v kanálu vkleče s pádlem s jedním listem a v mezinárodní konkurenci. Do závodu se jich však přihlásilo celkem sedm, do finále postoupilo pět. Přesto se jely i dvě kvalifikační jízdy, z nichž pro postup ženy musely dojet do cíle alespoň jednou. "Takže zítra budu mrtvá," komentovala Řihošková náročný program. Ona i její soupeřky včetně Kaliské si mnohokrát během jízdy přendávaly pádlo z jedné strany na druhou. "Strašně mi tuhly ruce," vysvětlila Řihošková.

V neděli jsou na programu závody kajakářů a kajakářek.

Reklama

Související témata: