Hlavní obsah

Expert: V boji s dopingem nemá sport šanci

PAŘÍŽ

I když slaví sportovní a antidopingové organizace nejeden úspěch v boji proti zakázaným podpůrným prostředkům, stále prý nemají šanci na úspěch. Tvrdí to ruský expert Nikolaj Durmanov, podle nějž je druhá strana vždy o krok napřed a současné metody testování nové druhy dopingu nejsou schopny odhalit.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

"Musíme se postavit k realitě čelem. Boj s dopingem sport prohrál. Nemáme šanci vyhrát, zvlášť když se podíváme na pokroky v genetice," řekl francouzskému sportovní listu l'Equipe Durmanov, který se už tři roky zabývá dopingem jako pověřenec ruské vlády.

Úsilí mezinárodních organizací v boji proti užívání nepovolených látek považuje za slabé. "Podle mě jsou THG a další steroidy jen špičkou ledovce. Pro sportovce z absolutní špičky jsou už zastaralé. Sport se tím vrátil do osmnáctého století," nastínil Durmanov svou vizi.

Rusko evropskou Kolumbií?

Sám přiznal, že v jeho vlasti je situace v tažení proti dopingu katastrofální. "U nás jsou všechny předpoklady, aby se tento stav ještě zhoršil," poukázal na stovky nezaměstnaných chemiků, neprůhledný trh a množství talentů, pro které je úspěch ve sportu jednou z mála šancí, jak si pomoci k lepšímu životu.

"Padly hranice a různé formy dopingu se mohou snadno šířit do jiných zemí. Rusko se může stát v dopingové problematice pro Evropu tím, čímž je Kolumbie a její kokain pro Spojené státy," varoval Durmanov.

Reklama