Hlavní obsah

Umělý penis pomáhá dopingovým podvodníkům

PRAHA

Vynalézavost sportovců, kteří užívají zakázané prostředky a chtějí uniknout pozitivnímu dopingovému testu, nezná mezí. Novou pomůckou pro podvádění při zkoušce se stal umělý penis, z něhož muži vypouštějí požadovaný vzorek moči. Je to další z vychytávek "nesportovních" sportovců, kteří se snaží překonat soupeře nefér prostředky.

Článek

S novým vynálezem se osobně setkal šéf německé antidopingové agentury Roland Augustin. "Byl jsem z toho paf, vypadá fakt opravdově. Když se dopingoví komisaři nedívají zvlášť bedlivě, tak je to ani nenapadne," neskrýval svůj úžas.

Umělý penis na setkání dopingových funkcionářů ve Švýcarsku ukázal jeden z čelních představitelů Světové antidopingové agentury WADA Rune Andersen. "Koupil ho na internetu. K penisu navíc patří i ohřívač, který moč udržuje v teplotě těla. Když byla dříve teplota vzorku příliš nízká, kontroloři si všimli, že se děje něco nekalého," popsal vymoženosti nového zařízení Augustin.

Vedení světového boje proti dopingu nemá důkazy, zda si umělým penisem při zkouškách pomáhali i sportovci na srpnových olympijských hrách v Aténách.

Podvody patří i k historii olympijských her. Už v jejich počátku si sportovci pomáhali stimulující potravou, kterou bylo podle jejich přesvědčení maso. A jeho pojídání bylo v prostoru her zakázáno. Roku 1863 vyrobil korsický lékárník Angelo Mariani povzbuzující nápoj s výtažkem z koky.

V posledních letech je "trhákem" krevní doping, včetně donedávna neznámého EPA. Cílem je zvýšit produkci červených krvinek, které okysličují svaly, zvyšují odolnost a výkonnost. Pokud se jich při testu naměří více než 46 procent, nabízí se podezření z použití dopingu.

Reklama