Hlavní obsah

Krasobruslař Pljuščenko se vrátil na evropský trůn

PRAHA

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko se po roční pauze vrátil na evropský trůn. V Turíně o necelé tři body porazil obhájce titulu Briana Jouberta z Francie a získal čtvrté evropské zlato. Bronz vybojoval Němec Stefan Lindemann. Pořadí na stupních vítězů tak bylo navlas stejné jako na loňském mistrovství světa v Dortmundu.

Foto: ČTK

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko se stal opět mistrem Evropy - archivní foto.

Článek

Český reprezentant Lukáš Rakowski neudržel devatenáctou příčku z krátkého programu a skončil jednadvacátý. Dvaadvacetiletý krasobruslař si netroufl na trojitý axel, který měl zařazený v přehledu svého programu, a na úvod volné jízdy stejně jako v krátkém programu skočil jen dvojitý.

Rakowski především v krokových pasážích předvedl bojovný a dynamický výkon, ale zaváhání u trojitého rittbergera, místo kterého skočil jen jednoduchého, ho připravilo o umístění v nejlepší dvacítce. Jednadvacátá pozice je pro něj přesto životním úspěchem, o dvě příčky vylepšil své umístění z roku 1999.

Obhájce titulu Joubert jel jako první z poslední skupiny. Francouzský krasobruslař ukázal, že je znovu ve špičkové formě. Předvedl prakticky čistou jízdu s kombinací čtverného a trojitého toeloopa, trojitým axelem i jedinečnými krokovými pasážemi. Na těch byl patrný rukopis olympijského vítěze Alexeje Jagudina, s nímž spolupracuje.

Na mistra světa Pljuščenka to však tentokrát nestačilo. Ruský šampión na rozdíl od loňského evropského mistrovství v Budapešti ve skocích nezaváhal a předvedl i trojkombinaci čtverného a trojitého toeloopa s dvojitým rittbergerem. V krokové pasáži ve druhé polovině jízdy pak zařadil ještě vyšší rychlostní stupeň než o několik minut dříve vynikající Joubert a zvedl diváky v olympijské hale Palavela ze sedadel.

Na bronzovou pozici se z pátého místa po krátkém programu posunul Němec Lindemann. Třetí muž loňského mistrovství světa využil zaváhání Švýcara Stephana Lambiela i Rusa Andreje Grjazeva, kterým ve volné jízdě absolutně nevyšel jeden z plánovaných skoků, a navzdory pádu u trojitého lutze si zajistil cenný kov.

Výsledky - muži:
1. Pljuščenko (Rus.) 227,14 bodu, 2. Joubert (Fr.) 224,43, 3. Lindemann (Něm.) 200,54, 4. Lambiel (Švýc.) 196,47, 5. Grjazev (Rus.) 196,31, 6. Van der Perren (Bel.) 195,47, ...21. Rakowski 140,58, 28. Matloch (oba ČR) 43,85 - vyřazen v krátkém programu.

Reklama

Související témata: