Hlavní obsah

Sportovní dvojice Totmjaninová, Marinin obhájila světový titul

PRAHA

Sportovní dvojice Taťjana Totmjaninová, Maxim Marinin obhájila titul mistrů světa. Ruští krasobruslaři na šampionátu před domácím publikem v Moskvě o více než deset bodů porazili krajany Marii Petrovovou a Alexeje Tichonova, třetí skončili Číňané Tan Čang a Chao Čang.

Článek

Čtyřnásobní mistři Evropy vedoucí pozici po krátkém programu potvrdili, i když museli na led nastoupit o pár minut dříve, než čekali. Ze soutěže totiž na poslední chvíli kvůli zranění partnera odstoupili mistři světa z let 2002 a 2003 Süe Šen a Čao Chung-po. Nejlepší čínský pár se sice ještě před závěrečnou rozjížďkou rozcvičoval, ale nakonec k volné jízdě kvůli problémům partnera s nohou nenastoupil.

Totmjaninová s Marininem tak museli na poslední chvíli pospíchat na led a před zahájením své jízdy ještě chvíli nervózně popojížděli po ledě. Na tóny Šeherezády však třiadvacetiletá rodačka z Permu a její o čtyři roky starší partner předvedli mistrovský výkon. Jediného většího zaváhání se Totmjaninová dopustila při výjezdu z dvojitého toeloopa v kombinaci, kdy musela hodně bojovat, aby se druhou nohou nedotkla ledu.

Jinak čistě zvládli všechny prvky nejvyšší obtížnosti a ziskem 198,49 bodu si o více než dva body vylepšili osobní maximum, kterého dosáhli na letošním mistrovství Evropy v Turíně.

Druhou příčku uhájili Petrovová s Tichonovem

Druhou příčku navzdory problémům v úvodu volné jízdy uhájili zkušení Petrovová s Tichonovem. Třiatřicetiletý Tichonov, který byl vůbec nejstarším bruslařem v soutěži, v prvních vteřinách jízdy zaváhal u dvou sólových skoků, jeho partnerka pak měla potíže při odhazovaném trojitém rittbergeru. Mistři světa z roku 2000 přesto především díky výjimečnému souladu a originálním zvedačkám vybojovali stříbro.

O osm bodů za nimi zaostal čínský pár sourozenců Čangových. Jízdu juniorských mistrů světa z roku 2003 sice poznamenal pád partnerky při trojitém toeloopu, který následoval v kombinaci s dvojitým axelem, a nesoulad v sólové kombinované piruetě, ale na první velkou seniorskou medaili jim to stačilo.

Nadvládu ruské a čínské školy v této kategorii potvrdili na čtvrtém místě Čching Pchang a Ťian Tchung a třetí domácí pár Julia Obertasová, Sergej Slavnov, který se znovu blýskl ojedinělým twistovaným čtverným lutzem a skončil pátý.

Výsledky - sportovní dvojice:
1. Totmjaninová, Marinin 198,49 bodu, 2. Petrovová, Tichonov (všichni Rus.) 188,21, 3. Tan Čang a Chao Čang 180,22, 4. Čching Pchang, Ťian Tchung (všichni Čína) 177,33, 5. Obertasová, Slavnov (Rus.) 174,43, 6. Sawtschenková, Szolkowy (Něm.) 169,02.

Reklama