Hlavní obsah

Českému sportu scházejí slíbené milióny od Sazky

PRAHA

České sportovní svazy zatím dostaly za letošní rok od Sazky jen přibližně polovinu ze slíbených peněz a na konci roku jim bude chybět ještě téměř čtvrt miliardy. Vyplývá to ze zápisu z listopadového jednání výkonného výboru Českého svazu tělesné výchovy. Menší sportovní svazy se dostávají do problémů a ČSTV je už připravuje na to, že by v příštím roce mohly být příjmy od Sazky jen na úrovni 80 procent letošní částky.

Foto: sazka

Sazka Arena

Článek

Sportovní svazy zatím obdržely od Sazky jen 56 procent z částky, s níž počítá rozpočet, tedy necelých 400 miliónů korun. Dalších 19 procent mají slíbeno do února příštího roku. Zbývající čtvrtina zůstává nejistá, protože výtěžek Sazky bude podle výkonného výboru ČSTV o 25 procent nižší. Vedení loterijní společnosti, která loni odvedla do pokladny ČSTV 690 miliónů korun, to zdůvodňuje změnou daně z přidané hodnoty.

Stejné vysvětlení poskytl i předseda ČSTV Vladimír Srb. "Určité zpoždění plateb tam je, ale situace je ovlivněna tím, že Sazka přišla o výhodu v odpočtu DPH. Zatím to odhadujeme na propad asi 250 miliónů korun," řekl Srb, který je zároveň členem představenstva Sazky.

Odmítl, že by problémy způsobila výstavba haly v Praze-Vysočanech, kterou Sazka musí splácet. "Samozřejmě chápu, že některé svazy mají potíže, ale pokud můžeme, tak jim půjčujeme. V každém případě bude rok 2005 doplacen v původně plánované výši," slíbil Srb.

Ekonomický ředitel ČSTV Pavel Pávek dodal, že Sazka své závazky splní, i když pravděpodobně až v květnu příštího roku. "Pravděpodobně bude muset použít nějakou rezervu z minulosti," řekl Pávek. Tiskový mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund už dříve uvedl, že jednou z možností je prodej pozemků v okolí Sazka Areny.

Hledají se jiné zdroje

Podle informací z výkonného výboru však ČSTV už hledá i jiné zdroje. Vláda by prý měla jednat o mimořádné dotaci ve výši 170 miliónů korun, ale na ministerstvu financí, ani na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy o tom podle informací ČTK nic nevědí. Pávek už informoval sportovní svazy, aby pro příští rok počítaly jen s 80 procenty letošní částky.

Chybějící finance způsobují potíže hlavně menším svazům. Jejich představitelé si stěžují na to, že byli o problému informováni pozdě a nemohli už přijmout úsporná opatření. Svaz triatlonu už na začátku listopadu oznámil, že musí zrušit některé plánované akce.

Volejbalový svaz si musel vzít úvěr a na příští rok naplánovat škrty v rozpočtu. Sníží se počet zaměstnanců sekretariátu, chybějící peníze ovlivní i přípravu reprezentačních výběrů. "Musíme redukovat nároky trenérů, ale nechceme to dělat na úkor mládeže," řekl generální sekretář svazu Jan Žižka. Svaz pro příští rok nepřihlásil volejbalisty do Evropské ligy. Podle Žižky ale bylo důvodem i to, aby si reprezentanti mohli mezi kvalifikací ME a startem na MS odpočinout.

Úvěrem se chystají situaci překlenout i veslaři. "Snížení je zřetelné. Jeho důvody dokážeme pochopit, ale proč mají peníze od Sazky zpoždění, to už tolik pochopitelné není," řekl generální sekretář Miroslav Vašek.

ČMFS se s problémy vyrovná

Fotbalový svaz jako největší člen ČSTV se podle místopředsedy pro marketing Jaroslava Vacka s případným krácením příjmů vyrovná. "Svazy budou muset hledat peníze jinde, třeba u sponzorů, ale chápu, že pro menší sporty to může být těžké," řekl Vacek. Naznačil, že za problémem může být i financování Sazka Areny. "Normální by bylo, aby se na takovém projektu podílel stát nebo město," kritizoval Vacek skutečnost, že se Sazka kvůli hale zadlužila.

Generální sekretář hokejového svazu Martin Urban vyjádřil pochybnosti nad tím, že slíbené peníze svazy dostanou v plné výši. "Otázkou je, jestli se tak opravdu stane. Musíme šetřit a hledat peníze jinde," řekl Urban, podle nějž to pro hokej znamená snížení příjmů v řádu miliónů.

Lyžařský svaz by prý i snížení příjmů ze Sazky zvládl. "Pro nás to je asi osm procent rozpočtu, tedy asi pět miliónů korun, a to nás tolik nezatíží. Ale menší svazy dostávají třeba osmdesát procent, a to je pak jiné," řekl sekretář svazu Aleš Vaněk.

Předseda dozorčí rady lyžařského svazu Oldřich Dajbych si myslí, že problém vznikl kombinací změny v DPH a financováním haly. Sazka se podle jeho slov snaží rozložit splatnost obligací, vydaných na dostavbu haly, do patnácti let. "To je myslím jediné reálné řešení, protože jinak to může být za dva za tři roky docela kritické," varoval Dajbych.

Českému svazu kanoistiky chybí v pokladně asi 350 tisíc korun. "Dost se nás to dotklo, museli jsme krátit některé položky rozpočtu, abychom se nedostali do minusu," prohlásil předseda svazu Jaroslav Pollert. "Ale halu bych v tom nehledal, máme příslib, že to v příštím roce dorovnají," řekl Pollert. Příslibu věří i Vladimír Tikal, ekonomický ředitel Českého atletického svazu. "Máme zatím jen něco málo přes polovinu letošních peněz, ale nemám strach," uvedl.

Reklama

Související témata: