Hlavní obsah

Letošní Czech Open slibuje velký florbalový třesk

PRAHA

Už počtrnácté se stane Praha na pár dní centrem špičkového florbalu při dalším ročníku Fortuna Czech Open. Svátek všech florbalistů odstartuje ve čtvrtek 17. srpna a potrvá až do neděle, kdy budou známi vítězové všech pěti kategorií. Do české metropole opět zamíří ty nejlepší florbalové celky starého kontinentu, své budou chtít říci i domácí zástupci.

Foto: Martin Neužil

Ilustrační foto.

Článek

V elitní kategorii mužů čítající šestnáct mužstev ve čtyřech skupinách se představí například čtyřnásobný vítěz turnaje, švédský Pixbo Wallenstam, finský mistr Espoon Oilers, švýcarští šampioni Alligator Malans, nebo tradiční sestava finských hvězd Finnsta IBK.

Konkurovat se jim pokusí kompletní česká špička v čele s Tatranem Střešovice a FBC Ostrava, jedinými českými vítězi v historii turnaje. Populární Tatran se představí v asi nejlepší sestavě za poslední roky. Jeho švédskou hvězdu Johana Von der Pahlena doplní ze Švýcarska se navrátivší Miroslav Hanzlík a navíc tým pro turnaj doplní i nejlepší český hráč Radim Cepek.

Ambice nechybí ani českým celkům

"S Radimem počítáme do centru útoku a bereme ho tak, že se vlastně od něj budeme zároveň i učit," přiznal trenér Tatranu Petr Ďarmek, jenž coby hráč slavil s klubem deset titulů mistra ČR. "Budeme zkoušet nové herní systémy, bereme turnaj hlavně jako přípravu na naší účast v Poháru mistrů evropských zemí," dodal.

Zatímco ze šestnáctky mužských týmů tvoří rovnou polovinu účastnického pole domácí celky, v elitní ženské kategorii jsou čtyři české týmy a šest zahraničních. Zajímavé bude sledovat především celek Triggers CON INVEST Praha, který vznikl sloučením Tatranu Střešovice a Děkanky. "Chceme se především zviditelnit, úspěchem by byla účast ve finále," tvrdí optimisticky  trenérka týmu.

Nejlepší triky při Z II freestyle

Czech Open však není jen turnajem pro omezenou florbalovou smetánku. Celkem se během čtyř dnů představí  213 družstev z osmnácti zemí, které budou bojovat v pěti kategoriích po jedenácti různých halách po celé Praze. Vrcholné zápasy elitních kategorií se budou hrát v holešovické T-Mobile Areně. Pro fanoušky je kromě zápasů připravena i speciální akce Z II Freestyle, což je exhibice těch nejlepších florbalových mágů, kteří budou s hokejkou a děrovaným míčkem předvádět co nejlepší triky.

Vstupenky na Czech Open jsou k mání za 40 korun pro děti a 80 pro dospělé, přičemž vstupenka platí celý den. Na vyřazovací zápasy v sobotu a v neděli jsou pka vstupenky za ceny 60 a 120 korun. Pro ty, kdo se nedostanou na zápasy osobně pak připravuje Česká televize na kanálu ČT4 Sport rekordních patnáct přímých přenosů z turnaje.

Florbal patří v České republice k dynamicky se rozvíjejícím sportům a jeho oblíbenost stále stoupá. Poprvé letos padla magická hranice, kdy se do všech oficiálních soutěží České Florbalové Unie (ČFbU) nahlásilo přesně 1071 družstev. Tolik už mají jen opravdu hodně populární sporty. "Doufáme, že se to projeví i v divácké návštěvnosti Czech Open," věří prezident ČFbU Filip Šuman.

Reklama