Hlavní obsah

Zápas o šachový titul nepokračoval, dál se jedná

ELISTA

Zápas o titul mistra světa v šachu mezi Bulharem Veselinem Topalovem a Rusem Vladimirem Kramnikem nepokračoval v Elistě ani v neděli. Týmy obou velmistrů a předseda mezinárodní šachové federace FIDE Kirsan Iljumžinov dál řeší, od jakého stavu se po přerušení začne hrát: tedy zda se uzná Topalovova páteční kontumační výhra, nebo se pátá partie bude hrát znovu. V tom případě by Kramnik vedl 3:1.

Článek

Iljumžinov na tiskové konferenci řekl, že zatím nemůže potvrdit, že zápas bude skutečně pokračovat. "Posunujeme se kupředu s velkými obtížemi, krůček po krůčku, ale nějaký pokrok v jednání jsme přece jen zaznamenali," uvedl Iljumžinov bez dalších podrobností. "Rozhodně ale udělám všechno pro to, aby šachoví příznivci na tenhle zápas vzpomínali pod dojmem zajímavých partií, a ne kvůli válce o záchody," dodal.

Podle předsedy FIDE se právě ožehavou otázku toalet, jež byla prvopočátkem celého sporu, už podařilo vyřešit. Bulharský štáb, který se domníval, že za Kramnikovými častými odchody na toaletu mohou být nepovolené porady s členy štábu či s počítačovým programem, dnes souhlasil s opětovným otevřením oddělených záchodů. Sekundanti však dostali možnost zkontrolovat, zda se na protivníkově toaletě neděje něco proti pravidlům.

Topalov dnes nejprve uvedl, že rozhodně chce v zápasu pokračovat. "Pevně doufám, že se bude hrát dál, a připravuji se na další partii," řekl, přičemž podobně se vyjádřil i ruský velmistr. Když pak ale jednání začala spět k tomu, že Topalov o páteční technický bod přece jen přijde a bude se hrát od stavu 1:3, Bulhaři znovu pohrozili odjezdem. Komentátor na internetové stránce zápasu odhadl, že naděje na pokračování duelu je asi čtyřicetiprocentní.

Kramnik s Topalovem po letech rozkolu v šachovém hnutí bojují v Elistě o "sjednocovací" titul absolutního mistra světa. Zápas je naplánován na 12 partií, pro každého z jednatřicetiletých velmistrů je bez ohledu na výsledek připravena prémie půl milionu dolarů.

Reklama

Související témata: