Hlavní obsah

Rybařík bude muset kvůli kolu omezit školu

PRAHA

Ivan Rybařík je nejlepším českým závodníkem v maratónech na horských kolech. Dokáže obstát v nejtěžších závodech na světě a kromě toho ještě učí na základní škole v rodné Jistebnici zeměpis a tělocvik. Uplynulý školní rok chodil jako profesionální závodník do práce na plný úvazek. Ve škole si „odkroutil“ v průměru šest hodin denně, a teprve potom vyrážel na trénink.

Foto: khs.cenytisku.cz

Biker Ivan Rybařík na startu závodu maratónského závodu v řecké Nauosse.

Článek

„Myslel jsem si, že to zvládnu v pohodě, ale někdy to bylo trošku hektické,“ tvrdí vystudovaný pedagog. „Když už jsem školu udělal, říkal jsem si, že by byla škoda tu práci nezkusit. Zažil jsem s dětmi krásný rok, ale zjistil jsem, že už to tak dál nepůjde. Proto jsem se dohodl jen na poloviční úvazek,“ vysvětluje biker týmu KHS.cenytisku.cz.

V letošní sezóně má za sebou seriál Světového poháru v maratónu, celkově skončil desátý. „První svěťák na Kanárských ostrovech vyšel skvěle, byl jsem osmý. Ale na dalších závodech v Itálii a ve Francii jsem čekal trošku lepší umístění,“ říká za pár dní šestadvacetiletý závodník, který kromě kola a školy věnoval úsilí při tvorbě vlastních webových stránek ivan.rybarik.cz.

Na domácích tratích vládne Českému poháru v půlmaratónu, který je letos jeho hlavním cílem. „Už proto, že jsem kvůli defektu nezískal medaili na domácím šampionátu v maratónu. Sezóna zatím není úplně taková, jak bych si představoval, ale cítím, že výkonnost jde zase nahoru. Rád bych se nominoval na srpnové mistrovství světa v maratónu do Belgie, a kdyby to nevyšlo, chci se co nejlépe připravit na evropský šampionát do Německa,“ prozrazuje.

Rybařík je mezi bikery známý i tím, že jako jediný z absolutní špičky nepoužívá dovolené podpůrné prostředky, jako energetické gely či klasické iontové nápoje. Místo toho si dá do láhve třeba speciální tahitský džus nebo různé bylinné čaje. „Díky spolupráci s firmou Sunfood jedu jen na bioprodukty. Společně se snažíme vyvíjet ideální doplňky pro sportovce na makrobiotické bázi. Mně to fakt strašně pomáhá,“ přiznává učitel na horském kole.

Reklama