Hlavní obsah

Cyklisty čeká o polovinu více dopingových kontrol

PAŘÍŽ

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) zvýší v příštím roce počet dopingových kontrol o více než 50 procent. Během pondělního úvodního dne konference o boji s dopingem se UCI usnesla, že v nadcházející sezoně bude provedeno na 8 000 soutěžních testů a 7 000 mimosoutěžních. Novinářům to oznámila šéfka antidopingové komise cyklistické unie Anne Gripperová.

Článek

Za letošek se v cyklistice, jejíž renomé v posledních letech značně trpí pod tíhou mnoha dopingových prohřešků, uskutečnilo dosud 9 790 testů, o rok dříve to bylo o 1 500 méně. UCI tak pokračuje v trendu zvyšování počtu kontrol a hledá i další nejlepší způsoby jak podvody ze svého sportu vymýtit. Konference v Paříži se účastní představitelé UCI, mezinárodní antidopingové agentury WADA, některých cyklistických stájí a pořadatelů největších závodů.

Hlavním závěrem dvoudenního zasedání by mělo být úterní zavedení takzvaného "biologického pasu" pro každého profesionálního jezdce, v němž bude mít zaznamenán krevní a hormonální profil. Tyto hodnoty by pak dopingoví komisaři porovnávali s odebranými vzorky.

O největší dopingové aféry v cyklistice se v posledních měsících postarali Američan Floyd Landis, původně loňský vítěz Tour de France, či Dán Michael Rasmussen, jehož stáj Rabobank odvolala z letošní Tour z vedoucí příčky kvůli tomu, že lhal o místech pobytu během přípravy, takže nemohl být opakovaně testován. Z nepovolené krevní transfuze při nejslavnějším etapovém závodu byl pak usvědčen Kazach Alexander Vinokurov.

Reklama