Hlavní obsah

Štybar: Ze stříbra bych byl dost zklamaný

Po tříleté přestávce získal Zdeněk Štybar druhý titul cyklokrosového mistra republiky. Trať mu však nevyhovovala, stejně jako mrazivé počasí. Přesto dokázal svého největšího soka, Radka Šimůnka, porazit o 25 sekund. "Bylo to velké trápení, až posledních deset minut se to otočilo," tvrdí Štybar.

Článek

Byl titul vaším jediným cílem?

Chtěl jsem vyhrát. Ze stříbra bych byl zklamaný. Naštěstí to dopadlo dobře a jsem šťastný.

S jakou taktikou jste šel do závodu?

Čekal jsem, jak se pojedou první kola, ale odstartoval jsem se špatnýma nohama. Líp se mi začalo jet až po půlhodině. Snažil jsem se držet rychlejší tempo, aby to na konci bylo dobré.

Na trati jste se v některých pasážích přetahovali s Radkem Šimůnkem...

Byl to férový závod. Navrch jsem měl až na konci, ale v úvodu na tom byl líp Radek. Jednou jsem spadl a dvakrát měnil kolo. To byly situace, kdy mě dojel.

Vyhovovala vám zdejší technická trať?

Moc ne. Nebyl tu úsek, kde by se dalo vyloženě zatáhnout. I technické pasáže byly jiné, než na jaké jsem zvyklý z Belgie. Po dlouhé době jsem jel na ledu. Bylo to velké trápení, až posledních deset minut se to otočilo.

Trápila vás zima?

Mráz nemusím. Pro mě je ideální, když jsou tak plus dva stupně a tvrdá trať. Takhle mně promrznou ruce a nohy, ale naštěstí to nebylo tak úplně nejhorší.

Poslední dobou se vaše výsledky lepší, cítíte růst formy?

Myslel jsem si, že na mistráku forma vygraduje, ale měl jsem snad nejhorší nohy za posledních čtrnáct dnů. Do mistrovství světa jsou tři týdny času a věřím, že forma půjde ještě nahoru.

Stihl jste si dát s fanoušky skleničku na oslavu vítězství?

Do Belgie jedu zpátky v úterý, ale teď si nemůžu dovolit žádný výstřelek. Musím počkat na 16. února, kdy končí sezóna.

Co vás čeká do mistrovství světa v Trevisu?

Světové poháry v Liévinu a Hoogerheide. Ten druhý je z mého belgického domova v Essenu 15 kilometrů a do Francie to je 150 kilometrů. Aspoň nebudu muset moc cestovat.

Reklama

Související témata: