Hlavní obsah

Cyklista Sosenka se chce vrátit na výsluní

PRAHA

Zpět minimálně do české cyklistické špičky se v nadcházející sezóně chce dostat světový rekordman v hodinovce Ondřej Sosenka. Pro letošní rok podepsal dvaatřicetiletý jezdec smlouvu s českým týmem PSK Whirlpool Author a rád by získal sedmý domácí titul ze silniční časovky. Myslí i na start na mistrovství světa.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ondřej Sosenka

Článek

"Pracoval jsem usilovně na získání zahraničního angažmá, ale situace je špatná. Jsem již přece jen starší a v kombinaci s mou nekonfekční postavou a možná i mými názory se to nepodařilo," řekl v pátek novinářům Sosenka. Angažmá v Hradci Králové ho těší. "Vidím, že to asi byla ta nejlepší volba. Odpadnou na mě tlaky jako na cizince, které jsou náročné. Plně se budu moci soustředit na přípravu a závody," uvedl Sosenka.

Jednu dobu dokonce zvažoval konec kariéry, ale teď se chce vrátit do velké cyklistiky. "Poslední rok, spíše dva, šla cyklistika na vedlejší kolej. Řešil jsem osobní záležitosti. Již je mám vyřešeny a možná mám teď největší chuť kvalitně pracovat a vyhrávat závody," řekl vítěz Závodu míru z roku 2002.

Po loňském roce, kdy prakticky nezávodil, začne sezónu později, koncem března nebo možná až v dubnu. "Měl jsem vždy lepší spíše druhou část sezóny. Určitě chci uspět již na mistrovství České republiky a věřím, že v červenci, srpnu a září bych mohl jezdit o čelní umístění. Vůbec nepomýšlím na to, že by to nemělo vyjít," prohlásil Sosenka.

Mám větší chuť do závodění

"Když nic jiného, tak jsem si za ty dva roky odpočinul od cyklistiky psychicky, mám větší chuť do závodění," tvrdí. Nevzdává se ani myšlenky na vylepšení svého světového rekordu v hodinovce z roku 2005. "To mě určitě láká. Bariéra padesáti kilometrů je myslím reálná, ale musím říci, že to rozhodně není na programu v této sezóně. Možná v roce 2009," dodal.

S týmem již absolvoval začátkem ledna soustředění v Krkonoších. Od 5. do 22. února pojede na společné soustředění na Mallorce a poté již na řadu přijdou první závody: čtyři starty na Mallorce v jednorázových závodech první kategorie a pak etapový závod od 20. do 24. února Vuelta Algarve v Portugalsku.

"Ondra u nás již působil a dosahoval špičkových výkonů. Potřebovali jsme do týmu časovkáře, většina etapových závodů se právně při časovce rozhoduje. Počítáme i s tím, že první rok třeba nemusí být takový, jak bychom si představovali, ale určitě něco vyhraje," řekl šéf týmu Vladimír Vávra.

Reklama