Hlavní obsah

Cyklista Kreuziger: Hokej mě baví, dobře se u něj vyblbnu

Poslední závod jel třináctý cyklista letošní Tour de France Roman Kreuziger 19. října. V časovce dvojic v Borgomaneru byl se stájovým kolegou z Liquigasu Nibalim čtvrtý. Od té doby si v Česku užívá volna a zároveň začíná zbrojit na novou sezónu. Bude plná očekávání.

Článek

Jak dlouho jste nejel na kole?

Dneska je to měsíc. Svezl jsem se jen v sobotu na krosu ve Střeni. Ale bral jsem to jen jako sranda závod s kamarády. Předal jsem tam i ceny dětem a bylo to příjemné zpestření.

Takže jinak jen lenošíte?

To zas ne, člověk se nějak hýbat musí. Ve středu jsem byl poprvé v posilovně, teď budu chodit cvičit třikrát týdně. Do toho horské kolo a taky můj oblíbený hokej. Ten hraju od doby, co jsem přijel z Itálie do Čech.

Kolikrát už jste byl na ledě?

Chodím jednou až dvakrát týdně. Potřebuji tak osm až deset zápasů, abych se dostal do formy na vánoční turnaj, který každoročně u Plzně hrajeme.

Jaký jste hokejista?

Chodíme hrát hlavně s kamarády cyklisty a rozhodně nevyčnívám. Já jsem na všechno kromě kola spíš antitalent... Hokej beru hlavně jako zábavu. Mám ho ale moc rád. Dobře se na ledě vybiju a vyblbnu.

Nevadí hokej vedení vaší stáje Liquigas? Někteří cyklisté ho mají zakázaný...

Ne že by mi to zrovna doporučovali, ale berou to. Vědí, že bruslím od pěti let a nezabiju se na tom. Posuzují to individuálně. Pokud by šel hrát hokej třeba Nibali, který se ve volnu v Itálii potápí někde s rybama, asi by to byl problém...

Co jste ještě ve volnu stihl kromě hokeje?

V Plzni jsem si koupil byt, tak jsem ho zařizoval. Byla kolem toho spousta lítání, po měsíci to mám konečně hotové. Do nějakých velkých prací jsem se radši nepouštěl. Třeba obraz přibiju, ale kdybych měl něco vrtat, byl by to asi risk...

Proč jste kupoval byt?

Spíš abych měl něco do budoucna. Teď v něm skoro nebudu, protože během sezóny bydlím v Itálii, a když jedu do Čech, stejně jsem skoro pořád v baráku u rodičů.

Kdy vás čeká první akce s týmem?

Příští pátek máme v Itálii úvodní sraz. Bude probíhat focení, seznámení s novým materiálem, zkoušení oblečení na novou sezónu. A hned odtamtud se přesouváme na pět dní do zimního střediska San Pellegrino. Budeme chodit na túry, jezdit na horských kolech, a pokud bude sníh, tak asi dojde i na běžky. Na sjezdovky nás pustí těžko, to v týmu moc rádi nemají.

Už víte, jak bude vypadat váš závodní program na příští sezónu?

Měl by se dolaďovat na prvním srazu. Jisté je, že celý tým čeká od 12. prosince společný tréninkový kemp ve Španělsku, abychom se trochu vyfoukli před Vánoci... Chci tam být už částečně v kondici, takže od prosince začnu jezdit sám.

Kde začnete v novém roce závodit?

Buď jako letos koncem ledna v Jihoafrické republice, nebo o něco později v Argentině. Prioritou sezóny bude samozřejmě Tour de France.

Jak moc se změnil váš tým?

Z opor odešel jen Pozzato do ruského týmu Kaťuša, přišlo asi osm nových kluků. Hlavní hvězdou je samozřejmě Basso.

Vítěz Gira z roku 2006 Basso se vrací po odpykání trestu za doping. Neutrpí jeho angažováním image stáje?

Podle mě vůbec ne. On za ty problémy, co měl, zaplatil dva roky. A s předstihem oznámil, že výsledky všech jeho testů budou k dispozici na internetu. Vracejí se jiní, proč by nemohl on? Věřím, že bude stejně dobrý jako kdysi. Tvrdě trénoval. Potkali jsme se spolu na testování kol a musím říct, že je to fajn kluk. Profesionál se vším všudy.

Už víte, jaká bude vaše pozice?

Říkali nám, že tam bude pět lídrů: Basso, Bennati, Pellizotti, Nibali a já. Od nás budou čekat nejlepší výsledky, ostatní by nám na největších závodech měli být k ruce. Bude na mě větší tlak. Už nepojedu na závody, že se můžu ukázat, ale kvůli výsledku. Nebojím se toho. Chci všem předvést, že i kluk z Čech má na to být jedním z lídrů takového týmu.

Reklama