Hlavní obsah

Biker Kulhavý chce v nové sezóně stanout při závodě SP na bedně

Český reprezentant v jízdě na horském kole Jaroslav Kulhavý bude i v příští sezóně oblékat dres stáje Rubena. V roce 2009 by rád navázal na úspěšnou loňskou sezónu, ve které zajel osmnácté místo na olympiádě v Pekingu a na světovém šampionátu skončil jedenáctý. Ve světovém žebříčku si drží vynikající jedenáctou příčku. „Je to dobré hlavně pro slušnou pozici na startu,“ řekl ve středu Kulhavý.

Článek

Jak probíhá vaše příprava na novou sezónu a jaký je váš nejbližší program?

S přípravou jsem začal na začátku prosince. Před třemi dny jsem přijel z Kanárských ostrovů a ještě mě čeká krátké soustředění v Itálii. Poté budou následovat závody na Kypru, kde bych rád otestoval materiál i formu.

Můžete prozradit vaše cíle pro nadcházející rok?

Chtěl bych absolvovat celý Světový pohár, mistrovství světa v Austrálii i evropský šampionát. Do toho bych rád zajel nějaké závody Českého poháru a také se zúčastnil seriálu Kolo pro život. Loni jsem byl ve Světovém poháru třikrát v nejlepší desítce. Letos bych se alespoň v jednom závodě rád podíval na stupně vítězů...

Ve světovém žebříčku jste na jedenácté příčce, jste spokojený?

V cross country to tolik neznamená, ale je to dobré kvůli startovním pozicím.

V závěru loňského roku jste se představil i při cyklokrosových závodech, neláká vás blížící se mistrovství světa v Táboře?

O mém startu se rozhodne až ke konci bikové sezóny. Nějaký potenciál cítím, ale hodně bude záležet na tom, jak těžká bude sezóna. Kdybych nastoupil, chtěl bych být dobře připravený a nebojovat jen třeba o patnácté místo...

V Itálii vám rozlámali kolo, kolik strojů máte nyní k dispozici?

Mám tři cyklokrosová kola, jedno silniční a dvě horská. K tomu samozřejmě spoustu dalšího materiálu včetně náhradních dílů.

Vaše horské kolo využívá systém Brain, můžete říci o co se jedná?

Celé to v podstatě funguje na principu tlumiče, který se dokáže automaticky uzavřít a opět otevřít podle terénních nerovností.

Jak jste na tom po zdravotní stránce, co vaše koleno?

Koleno drží. Musel jsem si dát čtrnáctidenní pauzu, ale problémy jsou naštěstí pryč.

Při závodech Světového poháru budete mít méně o dva konkurenty. Švéd Kessiakoff a Dán Fuglsang vyměnili biky za silnici a odešli do profesionálních stájí, neláká vás něco podobného?

Já o tom zatím neuvažuji. Výkonnostně by to problém asi nebyl, ale vede k tomu dlouhá a složitá cesta. Jednou bych si silnici rád vyzkoušel, ale to je otázka nejméně tří let.

Reklama