Hlavní obsah

Štybar obhájil na MS v cyklokrosu stříbro, zvítězil Albert

HOOGERHEIDE

Zdeněk Štybar obhájil na mistrovství světa v cyklokrosu stříbrnou medaili. V závodu kategorie elite ho v neděli v nizozemském Hoogerheide porazil pouze Belgičan Niels Albert, který triumfoval v hlavním závodě po loňském titulu mezi jezdci do 23 let a juniorském prvenství z roku 2004. Bronz vybojoval další reprezentant cyklokrosařské velmoci Sven Nijs. První muž světového žebříčku rovněž zopakoval své umístění z loňského roku.

Článek

Z dalších českých jezdců obsadil Petr Dlask 17. místo, hned za ním skončil Kamil Ausbuher a Radomír Šimůnek projel cílem jako šestadvacátý.

Start vyšel nejlépe domácímu Thijsi Alovi, hned za ním vjel do terénu Albert následován Štybarem a Francouzem Stevem Chainelem. Belgičané se obávali hlavně domácího obhájce zlata Larse Booma a hned od prvního okruhu útočili. Už ve druhém z deseti okruhů nasadil k útoku Albert a překvapivě snadno se dokázal všem soupeřům vzdálit.

Při průjezdu do třetího kola měl sedm sekund náskok před triem Štybar, Nijs a Sven Vanthourenhoutem, vzápětí český jezdec soupeře setřásl. Albertovi se v jednu chvíli těsně přiblížil, ale dojet se mu jej nepodařilo. Naopak belgický mladík, kterého v polovině listopadu potkal těžký pád, po kterém kvůli problémům se slezinou začal závodit až na přelomu roku, dokázal neustále zrychlovat.

V každém kole získával na Štybara dvě tři sekundy a naprosto přesvědčivě zvítězil. V polovině závodu začal vedoucí dvojici stíhat další Belgičan Bart Wellens, ale jeho reprezentační kolegové jej dostihli. S atakem pak uspěl až Nijs, který si v sedmém kole vypracoval malý náskok a už jej udržel až do cíle.

S výjimkou Štybara se českým jezdcům nedařilo podle představ. Rozladěný byl především Šimůnek, který se o naděje připravil už v prvním kole. Vytrhl totiž nohu z pedálu a poškodil si s ní přední kolo. "Praskl mi drát a kolo se nemohlo ani protáhnout mezi brzdami. Hodně jsem ztratil a hodně sil mě stálo dotahování skupiny," popsal trable Šimůnek. "Takový je ale sport, za rok to třeba bude lepší, alespoň budeme mít do Tábora větší motivaci," dodal.

Lehce radovat se mohl alespoň z toho, že závod vyhrál jeho týmový kolega. Ještě víc si ale v dané situaci přál Štybarův triumf. "Takže jsme spokojený jenom napůl," uvedl.

O moc veseleji se nehodnotil závod ani Dlaskovi, který si vyčítal zaváhání v prvním okruhu. "Vznikla přede mnou díra a mně se nepodařilo soupeře dojet. Zůstal jsem ve druhé skupině a pak se soustředil jen na závěrečný spurt," řekl novinářům Dlask.

MS v cyklokrosu:
Muži - elite:
1. Albert (Belg.) 1:02:24, 2. Štybar (ČR) -22, 3. Nijs -38, 4. Wellens (oba Belg.) -1:10, 5. Mourey (Fr.), 6. Pauwels oba -1:23, 7. S. Vanthourenhout (oba Belg.), 8. Zahner (Švýc.), 9. Chainel (Fr.), 10. Vantornout (Belg.) všichni -1:24, ...17. Dlask, 18. Ausbuher oba -1:51, 26. Šimůnek -2:45, 50. Zlámalík -5:19, Bína (všichni ČR) nedokončil.
Pořadí států:
1. Belgie 8 bodů, 2. Francie 28, 3. ČR 37, 4. Švýcarsko 45, 5. Nizozemsko 48, 6. Itálie 51.

Reklama