Hlavní obsah

Cyklista Raboň vyhrál prolog závodu Kolem Romandie

LAUSANNE

Český cyklista František Raboň vyhrál prolog prestižního závodu Kolem Romandie a dosáhl jednoho z největších úspěchů kariéry. Dařilo se také druhému českému profesionálovi Romanu Kreuzigrovi, jenž na 3,1 kilometru dlouhé trati v Lausanne obsadil páté místo.

Článek

Pětadvacetiletý Raboň ze stáje Columbia-Highroad porazil o dvě sekundy Francouze Sandyho Casara a minimálně středeční etapu 63. ročníku závodu nejvyšší kategorie tak absolvuje v trikotu lídra. Třetí s odstupem tří sekund skončil Španěl Alejandro Valverde, Kreuziger a další tři jezdci zaostali za vítězem o čtyři sekundy.

Úřadující český mistr v časovce tak úterní výsledkem potvrdil, že prožívá své nejúspěšnější období mezi profesionály. Už v březnu Raboň vyhrál jízdu proti chronometru na závodě Kolem Murcie a koncem měsíce byl celkově druhý na Mezinárodním kritériu ve Francii.

"Jsem trochu překvapený. Věděl jsem, že jsem v dobré formě, ale myslel jsem, že profil trati bude vyhovovat spíš někomu jinému, třeba Markovi," uvedl Raboň v narážce na týmového kolegu Marka Cavendishe, jenž prolog vyhrál loni. "Budu to brát den po dni, protože tohle je těžký závod. Ale máme silný tým a v páteční týmové časovce by se nám mohlo povést něco dobrého," dodal mistr Evropy cyklistů do 23 let z roku 2005.

Dobrou výchozí pozici pro konečné pořadí si vytvořil i Kreuziger, jenž se bude ve Švýcarsku snažit navázat na své celkové druhé místo z loňska. "Fery byl dneska lepší a přeju mu to. Já jsem asi malinko zaspal na startu, protože jsem se nechtěl hned zatavit. Mohl jsem tam ztratit možná čtyři vteřiny, a to asi rozhodlo. Páté místo je super výchozí pozice," uvedl na svém webu dvaadvacetiletý člen týmu Liquigas.

Náročný etapový závod, jenž slouží jako generálka na Giro d'Italia, se jede do neděle. Už ve středu budou muset jezdci na 176 kilometrech z Montreux do Fribourgu překonat téměř 2000 výškových metrů.

Cyklistický etapový závod Kolem Romandie - prolog 3,1 km:
1. Raboň (ČR) 3:45 min., 2. Casar (Fr.) -2, 3. Valverde (Šp.) -3, 4. Farrar (USA), 5. Kreuziger (ČR), 6. Iglinskij (Kaz.) všichni -4.

Reklama

Související témata: