Hlavní obsah

Cyklista Raboň znovu vede závod Kolem Romandie

YVERDON-LES-BAINS

Český cyklista František Raboň se opět dostal na první místo v etapovém závodu Kolem Romandie. Vítěz úterního prologu v pátek se svým týmem Columbia-Highroad vyhrál časovku družstev na 14,8 kilometru a vede průběžné pořadí o jednu sekundu před Dánem Larsem Bakem.

Článek

Třetí je Raboňův týmový kolega Němec Tony Martin se ztrátou osmi sekund. Na průběžné deváté pozici zůstal další český jezdec Roman Kreuziger, jenž obsadil s kolegy z Liquigasu v časovce čtvrté místo. Na Raboně a spol. ztratil obhájce loňského druhého místa v závodě se svým týmem 24 sekund.

Pětadvacetiletý Raboň bojuje na švýcarských silnicích o životní úspěch v profesionálním pelotonu. Po úterním triumfu jel bývalý mistr Evropy do 23 let ve žlutém trikotu pouze jeden jeden, teď ho bude hájit v závěrečných dvou etapách o víkendu.

"V prologu jsem jel dobře já, dneska jel dobře celý náš tým. Naším hlavním cílem před závodem bylo vyhrát tuhle časovku a ať už přijde cokoli, byl to skvělý týden," citovala Raboně po pátečním závodě agentura Reuters.

"Moc jsem nevěřil, že bych mohl žlutý trikot znovu obléknout. Nepočítali jsme, že bychom mohli najet na soupeře tolik sekund. Jsem nadmíru spokojený," řekl Raboň ČTK.

O vítězství budu bojovat, říká Raboň

Zda vedení udrží až do cíle, nechtěl spekulovat. "Cítím se hodně dobře, ale hlavně sobotní etapa je hodně v kopcích. A vzhledem k mému dosavadnímu závodnímu programu jsem toho v kopcích moc nenatrénoval. Když má však jezdec žluťáka a navíc v tak prestižním závodě, tak to dodá pořádně na motivaci. Budu o něj bojovat, ale reálně je hodně daleko," prohlásil český jezdec, jehož tým má v první desítce čtyřnásobné zastoupení. "Útok na celkové prvenství můžeme rozložit i mezi další závodníky," dodal Raboň.

Celkem spokojen byl po časovce i Kreuziger. "Není to tak špatný výsledek. Od pátého kilometru jsme jeli v pěti a bylo to možná ještě těžší, než jsme čekali," uvedl na svém webu s tím, že ztráta 24 sekund na Raboně není nijak dramatická. "Udržel jsem se na devátém místě a myslím, že před sobotní etapou půlminuta nic neznamená. Bude to hodně náročné, asi deset kilometrů před cílem je kopec a tam se podle mě bude rozhodovat."

Útočit bude o víkendu hlavně Valverde

Ve víkendových horských etapách by měl na žlutý trikot útočit především Španěl Alejandro Valverde, který je zatím čtvrtý se ztrátou 19 sekund na Raboně. "Alejandro je tu hlavně proto, že potřebuje závodit. Ale touží po tom vyhrát etapu nebo celý závod," uvedl Francis Lafargue, manažer španělského cyklisty, kterého čeká 11. května výslech před Italským olympijským výborem kvůli podezření z účasti v dopingové aféře známé jako Operación Puerto.

Dosavadní lídr závodu Švýcar Gregory Rast v časovce selhal, když neudržel tempo svých kolegů z Astany, která dojela osmá s odstupem 34 sekund na vítězný tým. Rast se propadl v pořadí na 50. místo a ztrácí na Raboně minutu a 43 sekund.

Podle Raboně byla časovka, při níž se počítá čas pátého jezdce z každého týmu v cíli, zrádná. "Tým startující před námi se roztrhal hned v prvním kopci. My jsme to takticky zvládli výborně a dojeli v šesti, i když já ani nemusel jet naplno," uvedl Raboň.

Cyklistický závod Kolem Romandie - 3. etapa (časovka družstev na 14,8 km):
1. Columbia-Highroad 18:37, 2. Caisse d'Epargne -10, 3. Saxo Bank -16, 4. Liquigas -24, 5. Silence-Lotto, 6. Kaťuša, 7. Cervelo všichni -25.
Průběžné pořadí:
1. Raboň (ČR) 6:38:17, 2. Bak (Dán.) -1, 3. Martin (Něm.) -8, 4. Valverde (Šp.) -19, 5. Sivcov (Běl.), 6. Uran (Kol.) oba -21, ...9. Kreuziger (ČR) -34.

Reklama

Související témata: