Hlavní obsah

Cyklista Valverde nesmí dva roky závodit v Itálii

ŘÍM

Španělský cyklista Alejandro Valverde se v příštích dvou letech nesmí zúčastnit žádného závodu na území Itálie. Rozhodla o tom v pondělí antidopingová komise Italského olympijského výboru CONI. Podle ní je profesionální cyklista zapleten do aféry Operación Puerto.

Článek

Tímto verdiktem je vážně ohrožen Valverdeho start i v letošní Tour de France, neboť část trasy vede po italských silnicích.

Samotný cyklista nebyl slyšení v Římě přítomen, ale v reakci na udělený trest se nechal slyšet, že se obrátí na mezinárodní sportovní arbitráž CAS. "To nespravedlivé rozhodnutí mě pobouřilo. Hned odpoledne jsem poslal odvolání k CAS," uvedl Valverde.

Podle jeho právníků nemá CONI právo jej trestat a překračuje své pravomoci. Valverde veškerou vinu popírá, odvolat se chce i jeho tým Caisse d'Epargne. "Celou tuhle záležitost provázejí závažné a neregulérní okolnosti. CONI není oprávněn činit taková disciplinární opatření, oprávněný je k tomu jedině španělský svaz," dodal Valverde.

Jeden z nejlepších španělských cyklistů posledních let odevzdal během jedné etapy loňské Tour de France na italském území vzorek, jehož DNA se shodovala s krví v pytlících objevených při antidopingové razii u nechvalně proslulého lékaře Eufemiana Fuentese. Ten jako hlavní postava Operación Puerto údajně obstarával sportovcům doping.

Reklama

Související témata: