Hlavní obsah

Klöden si prý při Tour de France v roce 2006 pomohl dopingem

FREIBURG

Elitní německý cyklista Andreas Klöden a jeho krajan Matthias Kessler si v roce 2006 pomáhali při Tour de France krevním dopingem. Vyplývá to ze závěrečné zprávy vyšetřovací komise, která zkoumala aktivity lékařů univerzitní kliniky ve Freiburgu.

Článek

Tříčlenná expertní komise došla k závěru, že oběma jezdcům ještě společně s Patrikem Sinkewitzem pomáhali dva lékaři s krevní transfuzí. Současný člen týmu Astana Klöden je aktuálně nejlepším německým cyklistou a nikdy nebyl přistižen při dopování. Jeho současný zaměstnavatel nechce situaci komentovat. V inkriminovaném ročníku 2006 skončil Klöden na Tour po vyloučení jiného dopingového hříšníka Floyda Landise celkově druhý.

Kessler je v trestu kvůli pozitivnímu testu na testosteron do 26. července. Sinkewitz se už dříve k podvádění přiznal, odpykal si trest a nyní závodí za český tým PSK Author-Whirlpool.

Závěrečná zpráva, která má 63 stránek, vznikla na základě výpovědí 77 svědků a dnes byla prezentována ve Freiburgu. V centru celé kauzy figurují sportovní lékaři Lothar Heinrich a Andreas Schmid. Ti se podle komise podíleli na systematickém dopingu v bývalé stáji T-Mobile od roku 1995 minimálně do roku 2006. Oba už dříve přiznali, že zakázané látky poskytovali v neurčeném časovém období do roku 1999.

Reklama