Hlavní obsah

Německá legie si užívá pohodové angažmá v českém týmu

PRAHA

Jeden z nich vyhrál dvě etapy na Giru, byl mistrem své země, druhý má třikrát za sebou slavnou Tour de France, vítězství v etapách Kolem Německa či v prestižní jednorázovce Kolem Henningerské věže. Elitní spurtér Danilo Hondo (35) a výtečný vrchař Patrik Sinkewitz (28). Dva Němci, kteří teď závodí za český cyklistický tým PSK Whirlpool-Author.

Foto: Patrik Pátek

Němečtí borci v české cyklistické stáji: Danilo Hondo (vlevo) a Patrik Sinkewitz.

Článek

Ale německá legie v české stáji tím nekončí: dalšími členy jsou spurtér Andre Schulze, který letos vyhrál dvě etapy Kolem Turecka, a Matthias Friedemann. „Musím říct, že všichni jsou v pohodě, dobře zapadli a mile mě překvapili,“ říká úřadující český šampión a účastník OH v Pekingu Petr Benčík.

Jak Sinkewitz, tak Hondo oblékali dresy slovutných stájí: Mapei, Quick Step, T-Mobile, Gerolsteiner, Tinkoff. Oba sice měli v minulosti problémy s dopingem, ale šéf týmu Vladimír Vávra nepovažuje jejich angažování za nějaký prohřešek.

„Takových závodníků byla spousta. A podívejte, jak si Liquigas dnes hýčká Bassa, který je jejich lídrem na Giru,“ tvrdí šéf královéhradecké stáje. „Vědí, že mají poslední šanci. To jsem jim řekl hned při prvním jednání,“ prozrazuje.

„Vím, že jsem to hodně pokazil, ale musím se k tomu postavit čelem. S kaňkou se musím naučit žít a vypořádat se s ní. Myslím, že mám právo na druhou šanci,“ tvrdí Sinkewitz, specialista na těžké etapové závody. „Jsem šťastný, že můžu zase závodit, a věřím, že týmu důvěru splatím,“ dodává.

Podle Benčíka s Němci stoupl kredit týmu. „Když někde dovezeme Honda nebo Schulzeho do spurtu, většinou je to o vítězství. Předtím jsme nikdy tak skvělé sprintery neměli. To samé Sinkewitz, ten je zase schopný jet na celkové pořadí. Kamkoliv přijedeme, máme u ostatních daleko větší respekt,“ vysvětluje Benčík. „Čeští závodníci jsou fajn, parta je výborná. Většina z nich mluví anglicky, někteří německy, takže v komunikaci není žádný problém. Češtinu se moc učit nemusíme,“ usmívá se Sinkewitz.

Zkušenější Hondo, který byl v neděli druhý v poslední etapě závodu Szlakiem Grodow Piastowskich v Polsku, vidí v týmu velký potenciál. „Mladší kluci mají hodně talentu, jen toho ještě nevědí tolik o taktice. V tomhle se je snažím trochu učit,“ přiznává. „Já zažil T-Mobile, kde bylo všechno možná až moc gigantické. Teď jsem v menším týmu a je to moc fajn. Cyklistika je všude stejná a snažím se, abych byl pro současný tým co nejplatnější,“ přidává jeho německý parťák Sinkewitz.

Reklama