Hlavní obsah

Kreuziger: Zatím nekoukám, kolik ztrácím na desítku

Před prvním volným dnem na Tour de France si český cyklista Roman Kreuziger držel čtrnáctou pozici. Na ztrátu na jezdce v první desítce ale nekouká. Před závodníky jsou nyní alpské etapy, na které si Kreuziger věří. "Cítím se tam lépe. Vloni mi taky šly daleko líp než Pyreneje," řekl mimo jiné v rozhovoru pro Právo.

Foto: ČTK/AP

Roman Kreuziger na trati Tour de France

Článek

Jak jste si užil první den volna na Tour?

No užil… Ráno nás v hotelu opět navštívili dopingoví komisaři. V mém případě to bylo už počtvrté. Po snídani jsme se šli hodinu a půl projet na kole, pak oběd.

Mohli jste si dopřát něco jiného?

Právě že vůbec ne. Když člověk nezávodí, musí se hlídat. Žádné přecpávání nehrozí. Měli jsme jen rizoto, spíš to byla suchá rýže s trochou zeleniny, a pak nějaké ovoce. Maso jsme si mohli dát až večer.

Přišlo vám volno vhod? Stál vás první týden Tour hodně sil?

Dost, stejně jako asi všechny ostatní. Někoho víc, někoho míň, ale já ještě nejsem na úplném maximu své výkonnosti. Potřebuji se trošku odblokovat a mělo by to gradovat v příštím týdnu v Alpách.

Jak hodnotíte svou dosavadní výkonnost?

Celkově musím přiznat, že to v horách bylo trošku trápení. Nohy se netočily podle představ, ale naštěstí jsem v kopcích ztratil jen v etapě do Andorry. Na druhou stranu tam dokážu najít i pozitivní věci, jako třeba výkon a výsledek v úvodní časovce v Monte Carlu.

Řešíte třeba bílý dres pro nejlepšího jezdce do 25 let?

Naprosto ne. Už dopředu jsem říkal, že Andy Schleck bude na Tour bojovat o pódium v celkovém pořadí a bílý dres bude viset hodně vysoko.

Co říkáte na své současné 14. místo?

Moc to neřeším. Samozřejmě je dobré, že jsem pořád ve hře o desítku, která je mým cílem. Ale abych studoval, jakou mám ztrátu na desátého, to vůbec. Stejně nic není hotovo, Tour se bude rozhodovat až poslední týden v Alpách.

Jak byste popsal rozpoložení v pelotonu?

Ten první týden byl strašně nervózní, spousta stresu a s tím související nepříjemné pády. Každý se chtěl ukázat, protože lidi byli ještě plní energie a skoro všichni se často bezhlavě tlačili dopředu.

Zklidní se to už trochu?

Myslím, že jo. Co vím, už by neměly být tak úzké cesty. Snad to bude lepší. Navíc lidem budou určitě docházet síly. Hned v úterý je poměrně těžká etapa, ale pak by to mělo být lepší. Další náročnější dny přijdou až od pátku do neděle. Dá se očekávat, že v dalších etapách budou zase dopředu odjíždět závodníci, kteří mají v celkovém pořadí větší ztráty.

Těšíte se na Alpy?

Cítím se tam lépe. Vloni mi taky šly daleko líp než Pyreneje. Tam je to někdy na hlavu: dlouhé táhlé roviny, otevřené kopce. Alpy mi prostě sedí víc.

Řídí si zatím tým Astana závod podle sebe?

Mají to pod kontrolou. Nemají sice žlutý dres, ale jsou vpředu, v první šestce jsou od nich čtyři lidi.

Jak dlouho podle vás udrží žlutý trikot Nocentini?

Do pátku, možná do soboty. Pak už ho bude chtít Astana a někdo z těch čtyř nejlepších do něj skočí. Ale netroufám si odhadnout, kdo to bude. Může vyhrát kdokoliv: Contador, Armstrong, Leipheimer, Klöden. Nikdo v balíku pořádně neví, koho má více hlídat.

Koho favorizujete vy?

Nerad hodnotím ostatní lidi v pelotonu, ale asi bych to přál Contadorovi.

Co říkáte na Armstronga a ten neskutečný humbuk kolem něj?

Myslím, že to má rád a užívá si to…

Zaregistroval jste během závodu české vlajky?

Zatím moc ne, protože jestli lidi přijeli do Pyrenejí, tam jsem se zrovna trošku trápil a neměl jsem moc času kochat se okolím…

Reklama