Hlavní obsah

Klíční kost drží titan, můžu to pustit střemhlav, říká před MS bikerka Huříková

S týdenním předstihem vyrazila do dějiště letošního MS horských kol česká bikerka Tereza Huříková. Dvaadvacetiletou závodnici čeká příští středu v australské Canbeře poslední vystoupení v kategorii do 23 let, plány na výsledek, s nímž by se chtěla před přestupem mezi elitu rozloučit, si ale rodačka z Vimperku nedělá. „Podle vývoje závodu poznám, jak na tom jsem,“ prohlásila Huříková před odletem k protinožcům.

Článek

Jak probíhala závěrečná příprava před MS?

Závěrečné soustředění proběhlo u nás na Zadově a formu jsme podle mého názoru vyladili výborně. Vyšlo i počasí, které prakticky odpovídalo tomu, co nám nabídne předjarní australská Camberra. Pršelo, byla zima, jezdili jsme na blátě a v těžkém terénu. Měli jsme i několik rychlostních tréninků na silnici. Obavu mám snad jen z letu do dějiště šampionátu, který z Londýna trvá třiadvacet hodin. V ekonomické třídě to bude pro nohy hodně náročné. Ale na místě budu o týden dřív, než ostatní členové reprezentace, takže věřím, že se dobře aklimatizuji.

S jakým výsledkem budete spokojená?

S takovým, na který budu sama pyšná a spokojení budou i moji sponzoři, kteří mě podporují celý rok a umožnili mi i start v Austrálii.

Myslíte na nějaké konkrétní umístění?

Nemyslím, tyhle představy si už nedělám. Zjistila jsem, že výsledek tolik nezáleží na mojí připravenosti, ale spíš mých soupeřek. Podle vývoje závodu poznám, jak na tom jsem.

Na začátku sezóny jste si zlomila klíční kost. Kolik závodů jste musela vynechat?

Celkem tři Světové poháry, takže jsem jela jen jeden v Kanadě. Na takové výpadky nejsem zvyklá. Zvláštní byl i evropský šampionát, protože trať byla spíš podobná cyklokrosu. S horskými koly to moc společného nemělo.

Máte informace o trati v Austrálii?

Byla jsem se na trať podívat už loni po olympiádě v Pekingu, takže vím, do čeho jdu. Jen doufám, že ji pořadatelé nějak výrazně nezměnili. Podmínky budou hodně těžké. Na trati je všechno, na co si vzpomenete. Pasáž, která se blíží trialu, kde je třeba přeskakovat kameny, aby nedošlo k poškození převodníku. Přejíždějí se skály, jsou tam i klopené zatáčky podobné fourcrossu. Část se jede po širokých cestách, část po úzkých.

S klíční kostí už problémy nemáte?

Jsem v pořádku. Mám ji vyztuženou malou titanovou dlahou, kterou by mi měli lékaři vyoperovat asi za dva roky. Uvažuji ale o tom, že si ji tam nechám do konce kariéry. Je to určitá jistota a já potřebuji ještě víc ztratit zábrany, které pořád trochu cítím. Trochu jsem po zranění zpomalila ve sjezdech, i když si stále víc uvědomuji, že to zase mohu pustit střemhlav, protože kost je ještě víc zpevněná.

Na které soupeřky si budete dávat největší pozor?

Především dvě polské závodnice, které se dokáží připravit na vrcholy sezóny perfektně. Před Austrálii se připravovaly v Coloradu ve výškách kolem tří kilometrů nad mořem. Silná určitě bude Švédka Egemová, neznám Australanky, ale doma budou také útočit.

Reklama