Hlavní obsah

Cyklistická Tour de France 2010 bude ve znamení Pyrenejí

PAŘÍŽ

Cyklistická Tour de France 2010 bude ve znamení Pyrenejí. Organizátoři chtějí důrazem na ně připomenout výročí 100 let od ročníku, v němž se cyklisté vydali do tohoto pohoří poprvé.

Článek

"Není tajemstvím, že Tour de France bude slavit 100 let od prvních pyrenejských etap," řekl agentuře Reuters ředitel závodu Christian Prudhomme den před slavnostním představením příští Tour. "Chtěl jsem vytvořit trasu, která bude vyrovnaná, nikdy nudná a zajímavá až do konce," dodal.

Podle zdrojů agentury Reuters by měly Pyrenejím patřit čtyři etapy a jeden volný den. Jezdci se budou muset vypořádat se slavnými průsmyky Aubisque a Tourmalet, jimiž si v roce 1969 dojel pro drtivé vítězství v etapě s osmiminutovým náskokem slavný Eddy Merckx, který ten rok získal první ze svých pěti triumfů.

Legendární Belgičan, jenž dva týdny před úvodní časovkou v Rotterdamu oslaví 65. narozeniny, by měl osobně navštívit druhou etapu s cílem v Bruselu.

Cyklisté se poté vydají do severní Francie do oblasti Champagne a po jedné etapě v pohoří Jura vstoupí peloton do Alp. Následují etapy pro sprintery, kteří však budou trpět při překonávání Pyrenejí. Zřejmě královská etapa provede jezdce náročnými průsmyky Peyresourde, Aspin, Aubisque a Tourmalet.

Slavnostní prezentace v pařížském Kongresovém paláci se zúčastní sedminásobný vítěz Lance Armstrong z USA, jeho španělský rival a dvojnásobný vítěz Alberto Contador, britský spurtér Mark Cavendish a letošní korunní princ Andy Schleck z Lucemburska.

Reklama