Hlavní obsah

V Teplicích odstartuje v sobotu Český pohár v cross country

PRAHA

V sobotu začne v Teplicích jubilejní dvacátý ročník Českého poháru v cross country na horských kolech. Šestidílný seriál, jehož součástí bude v polovině července domácí šampionát v Kuřimi, vyvrcholí 18. září v Peci pod Sněžkou.

Foto: pro Sport.cz J. Němec (mtbs.cz)

Start kategorie Elite při mistrovství republiky v cross country horských kol v Kutné hoře (ilustrační foto)

Článek

Oproti minulým ročníkům nedošlo k velkým změnám, pořadatelé pouze snížili počet bodovaných míst z 50 na 35. Finálový závod bude bodován dvojnásobně. Včetně odměn za celkové umístění si bikeři rozdělí na cenách přes 360.000 korun.

Jediným novým pořadatelem pohárového závodu je Pec pod Sněžkou. Tam se vedle cross country pojede i sjezd a pokud se podaří dobudovat trať, tak i fourcross. Všechny závody domácího poháru jsou zapsány ve světovém kalendáři UCI jako podniky druhé kategorie a jedinou významnější novinkou je skutečnost, že jezdci kategorie do 23 let budou mít svůj vlastní závod, takže už nebudou startovat spolu s jezdci kategorie elite.

Reprezentanti absolvovali v listopadu společné soustředění v Peci pod Sněžkou. "Našli jsme tam velmi dobré podmínky a budeme se tam vracet na soustředění před mistrovstvím Evropy a mistrovství světa," řekl reprezentační trenér Jan Slavíček na dnešní tiskové konferenci. Po úvodním domácím závodu nominuje kouč jezdce na první díl SP, který se pojede 2. května v Houffalize v Belgii.

Pro start na mistrovství Evropy a světa platí pevná nominační kritéria. "Jistou účast na obě akce budou mít dva nejlepší jezdci z pořadí světového žebříčku, v případě žen pak nejlepší ze žebříčku. O dalších místech se rozhodne dle finančních možností," řekl Slavíček.

Prvenství v Českém poháru bude obhajovat Jiří Friedl. "Chtěl bych uspět na domácích závodech, ale především v zahraničí. Chtěl bych se posunout v závodech Světového poháru do první dvacítky, ještě lépe do patnáctky. A vrcholy pro mě budou evropský a světový šampionát," řekl Friedl.

Ještě výše myslí česká jednička Jaroslav Kulhavý, který v dosavadních pěti jarních závodech zatím nenašel přemožitele. "Začal jsem skvěle, moje výkonnost je zatím dobrá. Odtrénoval jsem sto procent plánu a moje představy se od loňska nezměnily. Budu se snažit připravit na všechny závody, ale sedí mi hlavně tratě v Offenburgu a v Mount St. Anne v Kanadě, kde se pojede mistrovství světa. Chtěl bych se dostat na stupně vítězů," řekl bývalý juniorský mistr světa Kulhavý.

Navázat na výsledky z předminulé sezony touží Tereza Huříková, která bude jezdit za španělský tým Trek Lorca. "Cítím se velmi dobře. Z prvních závodů jsem spokojená se čtvrtým místem ze St. Rafael, i když jsem tam měla technické potíže. Důležité pro mě bude, abych dosahovala dobré výkony a jezdila bezchybně," řekla Huříková.

Program Českého poháru v cross country:
17. dubna: Teplice,
15. května: Kutná Hora,
5. června: Nové město na Moravě,
16.-17. července: Kuřim (MČR),
21. srpna: Karlovy Vary,
18. září: Pec pod Sněžkou.

Reklama

Související témata: