Hlavní obsah

Hvězdy v akci. Festival horských kol zaplaví Pec

PEC POD SNĚŽKOU

Nejnabitější závod historie horských kol na českém území se chystá na víkend. Na sjezdovce Javor v krkonošském středisku Peci se poprvé pojede finále Českého poháru všech tří disciplín, cross country, sjezdu i fourcrossu.

Foto: Sport.cz

Český biker Jaroslav Kulhavý.

Článek

Na něm se ukáží vedoucí muž světového žebříčku XC Jaroslav Kulhavý, čerstvý mistr světa 4X z Kanady Tomáš Slavík a další zvučná jména. A vzhledem k tomu, že se závěrečný podnik hodnotí dvojnásobným počtem bodů, pořád jde všude o konečná prvenství. Navíc se tu dají získat důležité UCI body pro nasazení do závodů příští sezony, takže nejlepší juniorka Karolína Kalašová už prožene dospělé dámy. Nadávkem večer rozezní okolní hory koncert kapely Turbo.

„Zatím tu prší a je zima, ale na sobotu už hlásí sluníčko a dvacet stupňů,“ zve na výlet Jan Slavíček, šéf závodu a zároveň reprezentační trenér. „Voda by měla z kopců stéct, hlubokého bahna se nebojím. Nejhůř budou klouzat kořeny,“ dodává.

V pořadí XC vede Kulhavý, který absolvoval celý Český pohár. Ale potřebuje aspoň slušně dojet, aby uhájil pozici před kolegy z národního týmu Škarnitzlem a Ulmanem.

Zlatý "Kanaďan" Slavík stále bojuje o prvenství

Prestiž pohárového seriálu potvrzuje i nedávný start José Antonia Hermidy, čerstvého světového šampiona. Mezi ženami chce dosáhnout na konečný triumf Jana Števková. „Má lepší výkonnost než Šulcová, pokud nedojde k defektu,“ odhaduje Slavíček.

Ve fourcrossu, parádní české disciplíně, zařinčí odveta medailistů mistrovství světa. Celkově zatím vede veterán Michal Maroši. Zlatý „Kanaďan“ Tomáš Slavík je zatím v pořadí až šestý, ale pořád ještě může dosáhnout na prvenství. Chybět bude jen tuzemská legenda Michal Prokop, který jede světový pohár BMX, superkros v Kalifornii. „Snad se počasí uklidní, jinak bychom asi nemohli odjet nejtěžší skoky,“ doufá Zdeněk Pól, guru českého fourcrossu.

Elita ve Velké ceně Škody Yeti jede v sobotu ve 13 (ženy) a 15.15 (muži). Finále Velké ceny města Pece ve fourcrossu vypukne v 18.30. A finálové jízdy Velké ceny Královéhradeckého kraje sjezdařů jsou na programu v neděli ve 13.15.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.