Hlavní obsah

Sinkewitz jako první cyklista neprošel testem na růstové hormony

AIGLE

Němec Patrik Sinkewitz byl jako první cyklista pozitivně testován na růstové hormony. Třicetiletý jezdec neprošel dopingovou kontrolou na konci února při Grand Prix Lugano ve Švýcarsku. Sinkewitz, jenž už si dříve odpykal roční distanc za doping, má do vyřešení případu pozastavenou činnost. Za opakovaný dopingový prohřešek mu hrozí doživotní trest.

Článek

Mluvčí Mezinárodní cyklistické unie Enrico Carpani dnes uvedl, že UCI schválně neoznámila, že už má k dispozici ověřené testy na růstové hormony, aby při kontrolách využila momentu překvapení. "Bez ohledu na případ Patrika Sinkewitze, který ještě může požádat o analýzu vzorku B, můžeme říct, že tyto testy na růstové hormony jsou dalším velkým krokem v boji proti dopingu," uvedl Carpani.

Sinkewitz měl v červnu 2007 před Tour de France pozitivní test na testosteron. Nález vyšel najevo o měsíc později poté, co člen špičkové stáje T-Mobile odstoupil z Tour kvůli srážce s divákem. Z elitního týmu byl propuštěn. K závodění se mohl vrátit už za rok, protože místo obvyklého dvouletého zákazu startů dostal poloviční trest díky spolupráci s úřady. Vyšetřovatelům předal jména závodníků, lékařů a dalších lidí, kteří byli údajně rovněž zapojeni do dopingu.

Do pelotonu se pak vrátil v barvách české stáje PSK Whirlpool-Author, za kterou jezdil rok. Letošní sezonu zahájil v dresu italského kontinentálního týmu Farnese Vini-Neri Sottoli.

Reklama