Hlavní obsah

Sosenka bude závodit v Itálii

PRAHA

Po třech letech strávených v polském týmu CCC Polsat mění sedmadvacetiletý český cyklista Ondřej Sosenka dres. Podepsal totiž roční kontrakt s italskou prvodivizní stájí Aqua Sapone, která se do pelotonu vrací v plné síle po roční pauze.

Foto: archiv

Ondřej Sosenka

Článek

"Mám radost, že mi vyšlo angažmá v solidním týmu, kam bych rozhodně neměl jít jako domestik," řekl Sosenka. "Nabídli mi dobré podmínky. Po finanční stránce je to lepší než v Polsku, i když ne nijak dramaticky. Ale zase jsou tam vypsané zajímavé prémie, což mi v předchozím týmu chybělo."

Angažmá mu zařídil jeho manažer Thomas Franzl a v přestupu do Itálie měl prsty i osobní manažer Němce Ullricha Rudi Pevenage, který chtěl Sosenku již dříve získat do týmu Bianchi. "Sám se za mě v Itálii přimluvil, má v cyklistice obrovské slovo. A velký kus práce odvedl i Thomas. Sehnat dneska dobré angažmá je totiž dost těžké," uznal Sosenka.

Možná bude jezdit s Cippolinim

V týmu se sejde mj. s Dánem Hamburgerem, Rusem Ivanovem, Slovincem Hauptmanem, Američanem Rodriguezem a řadou domácích závodníků. "Soupiska se ještě dotváří, přijde několik dalších závodníků. Slyšel jsem, že se jedná i o návratu legendárního Itala Cipolliniho a možná podepíše i Rus Tonkov," prozradil Sosenka.

Původně jednali o společném angažmá v jiném italském týmu s kamarádem Milanem Kadlecem, ale zatím jim to nevyšlo. "Milan ještě nic podepsaného nemá, je to otevřené," doplnil loňský vítěz Závodu míru Sosenka. Podle prvních informací s ním v Aqua Sapone počítají jako s jedním z lídrů na etapové závody. "Určitě bychom měli jet Giro, kde bych chtěl uspět. To znamená ne ho jen odjet, ale být do desítky celkově," odtajnil smělé plány.

Poláci z jeho odchodu smutní

V Polsku jeho odchod přijali těžko. "Telefonoval jsem to sportovnímu řediteli Sypytkowskému a byl dost zaskočený. Ale končí mi smlouva a záleželo na mně, jak se rozhodnu. Za tři roky jsem tam odvedl dobrou práci, každý rok jsem získal nejvíc bodů ze všech závodníků týmu. Teď přišel čas na změnu," dodal Sosenka.

Reklama